Dezső
11 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Magyar égen magyar ufó

2003.06.20. 07:04
Vettem megint Ufómagazint, nem tudom megállni évente háromszor, mindig azt hiszem, hogy tudom, mi van benne - úgynevezett hülyeség -, de azt is tudom, hogy a hülyeség diverzitása csak a rovarvilágéhoz mérhető, egyáltalán nem homogén dolog a hülyeség, hanem döbbenetesen sokszínű, de hiszen ez a fókaolaj a butaságkutatás pislákoló mécsesében; tizennégy éve már, hogy az Ufómagazin megjelenik minden hónapban, és sohasem üres, még csak nem is unalmas - egymás után hullanak el a humorlapok, Balázs-Piri Balázs és Krenner István nincsenek már sehol, Nagy-Bandó kis híján megtért, Farkasházy zavartan bandukol a Golgota felé, vállán kiskereszt, de az Ufómagazin tizennégy éve informál és szórakoztat a lehető legmagasabb szinten: poénjai a sztratoszférán túlról érkeznek, és bunkerromboló bombaként ütik át a médiabőségben elszarusodott ingerküszöböt.

Ez itt egy píárcikk, amennyiben az Ufómagazin vásárlására buzdít, de mégsem az, mert a termék nem rendeltetésszerű használatát propagálja, amitől a kakaóvaj kicsapódhat, de élvezeti értéke növekszik. Igen lusta cikk emellett, mert hiszen nincs másra szükség a kedvcsináláshoz, mint felidézni a kegyetlen erősre sikerült júniusi szám legjobb pillanatait, a nemzetközi telefonhálózatban ólálkodó földönkívülieket, a népmesékbe kódolt tértechnológiát, és azokat, akinek telefonkönyvében több idegen lény elérhetősége is ott figyel.

Itt találjuk régi barátunkat, a minden kör közepén állót, Hargitai Károlyt, aki töretlen buzgalommal cikkezik hazánk és a világ gabonaköreiről, s ugyanilyen rendíthetetlenül nyalogatja sebeit a régi Friderikusz-show-beli beégése miatt, amely "megfertőzte a tudomány kiválóságait" . Ott volt annak idején Hargitai mellett Kisfaludy György időfizikus, térgombolyító és mesemérnök - természetesen ő sem hiányzik a magazinból. Ezúttal aranylemezeket kapott, de nem a Mahasztól ám, az rögtön látható, oda van írva: "az aranylemezek egy szőke hajú, emberszerű idegentől származnak" , és rajzok vannak rajtuk, amelyek nem földi logikájúak, de azért megfejthetők - és ő tényleg megfejti, mert tud olyanokat, amiket földi logikájú emberek kihagynak a számításból, pédául azt, hogy "minden csillagban van egy ilyen térforrás, ami magát a csillagot és a bolygórendszerét megtartja a létezésben" - ezzel ugye nem számol a mai asztronómia, de az ősi iratok igen, mert az ősiek még élénken kommunikáltak a földönkívüliekkel. És tudja azt is, hogy "a középen lévő csillagjel kettős értelmű, mert a tér hetedik forráshelyét jelentheti, amire a népmeséinkben található alak, a Napba öltözött asszony komoly logikai támaszt ad... Az érdekes az, hogy a mesék nem hat, hanem öt ilyen forrásról beszélnek. Ennek bonyolult térgeometriai okai vannak. A mesében a királykisasszonynak öt fiútestvére van, akiket a gonosz királyné hattyúvá varázsol, majd a királylány csalánból szőtt ingekkel visszaváltoztat. Ez a mese a tér működési elvét írja le részletesen."

Ebben a műfajban az a jó, hogy az alkotó szabadsága korlátlan; míg a fantasynél ugyan bármit meg lehet csináltatni hőseinkkel, de a szálakat azért illik végigvinni, itt az sem kötelező; a cikkből sohasem derül ki, minek felel meg a fizikában a hattyú és főleg a csalánból szőtt ing, ahogy az sem, hogyan is kerültek egyáltalán elő ezek a lemezek, a szőke idegen a magyar népmesébe és a csizma a desktopra. Iskolateremtő módszer: néhány oldallal odébb bizonyos Földes Attila alkalmazza a Mars domborzatát elemző írásában. Neve talán nem annyira ismert, mint az előző két úré, de ha kibontakozhat, egyetlen sárkányfarokcsapással egyszerre üti majd ki Hargitait és Trunkó Barnabást. Lényeg az, hogy a Marson bizonyos kráterekből kirajzolódik egy derékszögű háromszög, ami amellett, hogy megmutatja a 160 millió évvel ezelőtti egyenlítőt (ugyanott 150-et is írnak, majd betelefonálok, mert ez életbevágó), még egy kalap számot is eredményez, többek közt a 36-ot és a 40-et. És most tessék figyelni: "Az ókori Egyiptomban a 40-es és a 36-os számot titokzatosnak tartották. (Már mért pont azokat ne? -w) A marsi üzenetben is ki van jelölve, hogy használni kell. Magyarország nemzetközi hívószáma 36, és ahol a legtöbb külhoni magyar él, annak hívószáma 40 - Románia."

Sajnos ez a gondolat is elhal, nem tudjuk meg, hogy na és akkor mi van, talán a hívószám, az egy természeti adottság, amit kibányásznak minden ország geometriai középpontjában, és akkor az lesz a hivatalos, vagy a nemzetközi telefónia már teljesen földönkívüli igazgatás alatt áll netán, vagy megint csak natúr hülyének tetszik lenni krumplipürével. Milyen kár. Pedig semmi sem szórakoztatóbb, mint amikor az ufókutatás a turbómagyarsággal párosul, Dobogókő a Föld keresztény szívcsakrája, Szűz Mária budapesti volt, fiatalkorában az albertfalvai cérnázógyárban cérnázott, és csak aztán lett az a háztartásbeli, akinek ismerjük. Simán beleférne.

S így tovább: olvasók levelei, akik felvették a kapcsolatot az idegenekkel, és most osztják az észt, hogy "bármelyikünket nagy szeretettel várnak a legfelsőbb dimenziókban is" (ahol a Szentháromság lakik közvetlenül a főufó villája mellett, összejárnak zsugázni néhanap, Buddha pedig szívesen segít, ha eldugul a kerti szökőkút), mások azon elmélkednek, "micsoda technikai és szellemi fejlettség kellett ahhoz, hogy az idegenek elkészítsék a Holdat, és ide irányítsák... erre az ideális pályára, és megállítsák mozdulatlanul." Hát ja, az ideális pálya az, amelyen mozdulatlannak lehet lenni. H. Géza ezredes bemutatja ufókutatási dokumentációját, még éppen kibetűzhető a címe: Üzenetek a túlvilágról. És egy cikk arról, hogy együnk mértéktartóan, nehogy elhízzunk. Nagy nyári könyvvásár van különben, olcsón kapható A magyarság húszezer éve és A gyógyító érme használata.

Önkényesen kiragadott részletek ezek csupán, de hát már csak jogi okokból sem idézhetjük az egészet, noha olyan újság ez, amelynek minden betűje, beleértve a hirdetéseket, a fetrengő jókedv forrása, lehet vele kacarászva rohangálni barátainkhoz, vagy akár csak feltűnően lapozgatni szociális térben, elöl hagyni, ha vendéget várunk, szállóigéket szárnyra bocsátani; egy szó mint száz, menj és vegyél, betépsz tőle ingyen. Aztán lehet persze sajnálkozni és siránkozni is, törvénykönyv és naptár és józan ész után kapkodni, de az egészségtelenebb.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!