Mátyás
1 °C
15 °C

Már másodszorra hibáztak Vágó vetélkedőjében

2005.03.21. 12:46
Rossz válasszal nyert 3 millió forintot a Legyen ön is milliomos játékában az egyik versenyző, mivel arra a kérdésre, hogy hol halt meg Lenin csak rossz válaszok voltak feltüntetve. Vágó István Lenin-díjat kapott a hibáért, amit rögtön tovább is adott, de azért elnézést kért a bakiért.
Csak hibás válaszok szerepeltek a Legyen ön is milliomos! március 15-ei jubileumi adásában arra a kérdésre, hogy hol halt meg Lenin. A helyes válasz a Moszkva melletti Gorki lett volna, azonban csak Szentpétervárt, Moszkvát, Irkutszkot és Nyizsnij Novgorodot lehetett választani. A hiba oka az lehetett, hogy az utóbbi város eredeti neve Gorkij volt, és ez mindössze egyetlen egy betűben tér el a helyes választól. Némedi József békéscsabai postás az utóbbival nyert.

A régebben már a fődíjat is megnyerő postás a cári rendszer vásárairól nevezetes városát, Nyizsnij Novgorodot, vagyis a Szovjetunióban tiltott városnak számított Gorkijt, a nagy orosz író, Makszim Gorkij (Peskov) szülővárosát jelölte meg helyes válaszként, amivel el is vitte a hárommilliót.

Ezért a hibáért szombaton Pécsett, a Kamera Hungária televíziós konferencia egyik Vágó István rendezte mesterkurzusát megelőzően a nagyközönség előtt Lenin-díjat adott át a Legyen Ön is milliomos főszerkesztője a műsorvezetőnek. Ezzel a stáb valószínűleg nem Vágó Istvánt akarta kellemetlen helyzetbe hozni, csak a nyilvánosság előtt is el akarták ismerni a hibát, hiszen a kérdéseket nem is Vágó, hanem Kerényi Péter és stábja készíti. Mindezt éreztette is Vágó István is, aki a díj átadása után rögtön visszaadta azt a főszerkesztőnek.

Mindig ellenőrzik

Legyen ön is milliomos! öt éve alatt csaknem tízezer kérdést tettek fel, s ezek közül csupán néhányszor csúszott hiba a jó megoldások közé, állítja az üggyel kapcsolatban a Blikk című bulvárlap. "Az adás óta kiderítettük, hogy az egyik kérdésszerzőnk, mégpedig a legjobb hibázott" - nyilatkozta a Blikknek Kerényi Péter főszerkesztő, aki azt is elmondta, a kérdés több éve megszületett, csak most dobta ki a számítógép.

"Mindig három forrásból - kell a kérdésnek utánanézni és a válaszokat ellenőrizni." - ismertette a folyamatokat a főszerkesztő. A lap hasábjain elnézést kért a nézőktől a műsor producere mellett a főszerkesztő és Vágó István kvízmester is.

Az Index megkereste Gonda Pétert, a Legyen Ön is milliomos producerét, aki kérdésünkre elmondta, hogy ugyan a licenc semmilyen útmutatást nem nyújt ilyen esetekre, de ők mégis úgy érzik, hogy minden esetben ki kell fizetniük a nyereményt, illetve ha a rossz kérdések miatt kiesett a játékos, vissza kell hívniuk.

"Ilyen tévedés az eddigi esetig mindössze egyszer fordult elő a vetélkedő magyar változatának történetében, akkor egy sportkérdésre adott válaszok egyszerűen elavultak, mire kidobta a kérdést a gép" - nyilatkozta a producer, aki megjegyezte, hogy a több évvel ezelőtt történt baki miatt visszahívták a játékost.

Az esetnek egyébként a producer szerint lesznek személyi következményei is, de a kérdés íróját biztos nem menesztik, mivel ő a stáb egyik legértékesebb tagja, és több ezer kérdés megírása után mindössze egyszer hibázott.

Hasonló hibák már többször előfordultak a Legyen Ön is milliomos különböző országban sugárzott változataiban, pár éve Angliában a döntő egy millió fontos kérdés válaszai között nem volt helyes, de rossz válaszok szerepeltek már az orosz és a német vetélkedőben is.