Háború Vágó és a Honfoglaló között

2007.07.10. 18:29
Vágó István a Népszabadságnak azt nyilatkozta, hogy ellopták az ötletét és abból lett a Honfoglaló nevű internetes játék. A honfoglalo.hu üzemeltetői szerint Vágónak elnézést kéne kérnie. Annyit elismernek, hogy a műsorvezető prezentálta a Honfoglaló tévés verzióját az RTL Klub vezetőségének, de a játék akkor szerintük már évek óta működött az interneten. Vágó erre másképp emlékszik. Még több bonyodalom.

„Utoljára öt-hat évvel ezelőtt agyaltam ki egy vetélkedőt, de ahhoz például díszletet, szoftvert kellett volna gyártani, az meg drága mulatság. Azóta, sajnos vagy szerencsére, ellopták az ötletemet. Most ez a legkedveltebb játék az interneten... Amikor a gyors és helyes válaszokért területeket foglalhatunk el az ellenféltől” – nyilatkozta július 7-én Vágó István, akivel új vetélkedője, az ősszel induló Pókerarcok kapcsán készített interjút a Népszabadság.

Persze nem mondta ki, de a válasz legfeljebb huszonötezer forintot érne a Legyen Ön is milliomosban. Melyik az az internetes játék, amikben a helyes válaszokért területeket foglalhatunk el az ellenféltől? A Honfoglaló.

Magukra ismertek az internetes játék üzemeltetői is, akik az MTI-n keresztül szólították fel bocsánatkérésre Vágó Istvánt.

„Vágó István - az ismert műsorvezető - alaptalanul vádolta meg lopással Magyarország legnépszerűbb Internetes kvíz-vetélkedőjének, a Honfoglalónak az alkotóit. Bár az interjúban a játék neve nem került említésre, a leírtakból az egyértelműen beazonosítható volt. Ezért ezúton felszólítjuk Vágó Istvánt, hogy sértő kijelentéseit hasonló terjedelemben és megjelenési formában vonja vissza és kérjen elnézést miattuk.” – áll a közleményben.

2001 vagy 2006?

„Nem volt nehéz kitalálni, hogy ránk gondolt, hiszen nincs még egy ilyen típusú játék Magyarországon, de valószínűleg az egész interneten sem” – nyilatkozta már nekünk Bihari Attila, a Honfoglalót üzemeltető AB-MM Kft vezetője, aki szerint teljesen légből kapott Vágó István állítása. Bihari azt mondja, hogy a Honfoglalót ő maga találta ki még a múlt században. Egyébként is életszerűtlennek nevezte, hogy egy fiatal, friss diplomás ellop egy ötletet egy kereskedelmi televíziótól és annak nagyhatalmú műsorvezetőjétől.

„A játék fejlesztése már a kilencvenes évek végén megkezdődött, 2002. óta működik a Honfoglaló, amit természetesen be is jegyeztünk, így mind a szabályrendszer, mind a név le van védve” - állítja Bihari, aki azért annyit elismer, hogy 2006-ban találkoztak Vágó Istvánnal, hogy a Honfoglaló televíziós verziójáról tárgyaljanak vele, illetve az RTL Klub szakembereivel. A cégvezető szerint akkor már évek óta működött a játék, ezért lopásról szó sem lehet.

Kicsit másképp emlékszik a történtekre Vágó István, aki ugyan nem nyilatkozott az ügyről, viszont a Velvet sztárfórumában válaszolt az olvasók kérdéseire.

„A tévés játék prezentációja 2001-ben történt meg - általam - az RTL tulajdonosi testülete előtt. Ezt követően jelent meg a neten, majd abból akartak ők ismét tévés vetélkedőt készíteni. Valóban eljutottak az RTL-ig, erre a kapcsolatfelvételre tavaly került sor. Így került vissza a játék az eredeti helyszínre” – írja Vágó István, aki elismeri, hogy egyeztetett a Honfoglaló üzemetetőivel.

„Volt személyes beszélgetés, ez igaz. De nem a netes indulás előtt, hanem jóval utána. Én felajánlottam a segítségemet a tévés játék kidolgozásához (elvégre az én gyerekemről van szó), de a próbaadást már nélkülem vették fel, angolul. Ezzel jelentek meg az RTL-ben, és gondolom, máshol is” – tette hozzá fórumán a műsorvezető.

Egy biztos: az RTL-nek nem kellett

Annyi biztos, hogy készült angol nyelvű próbaadás a Honfoglaló tévés verziójából, az Sg.hu például 2006. szeptemberében számolt be erről. Akkoriban a cég éppen amerikai tévétársaságokkal tárgyalt, legalábbis a cikk szerint, annyi azonban biztos, hogy pilot készült a játékból, ráadásul angol, nyelven. Mégsem kellett senkinek, úgy tudjuk azért, mert egyszerűen nehézkes és lassú a mai pörgős tévés játékokhoz képest.

A Honfoglaló ennek ellenére siker a magyar interneten (a Webaudit szerint februárban például közel hatvanezer látogató majdnem 9 millió oldalletöltést generált átlagosan), sőt a játékot már eladták Romániába és Németországba is, ahol Conquistador néven fut.

Hogy is volt?

De ki találta ki a játékot, és mikor volt akkor az első prezentáció az RTL Klubnál? Információink szerint 2001-ben tényleg bemutatott Vágó István egy ilyen formátumot az RTL Klub vezetőinek, akiknek azonban nem kellett a játék. A Honfoglaló egy évvel később, 2002-ben indult el az interneten, amiben Vágó nem volt benne. Négy évvel később, 2006-ban pedig már ezzel a végleges, kidolgozott játékrendszerrel jelentkeztek a Honfoglaló üzemeltetői az RTL-nél, Vágó segítségét is kérve a tárgyalásokhoz. A 2006-os prezentáció végül a műsorvezető nélkül zajlott le végül. (Vágó egyébként maga is regisztrált tag a Honfoglalón, és többször is elismerően nyilatkozott a játékról, ahogy egyébként a játék üzemeltetői is róla. Nyílt konfliktusnak korábban semmi jele nem volt.)

Annyi biztos tehát, hogy 2001-ben Vágó István prezentálta a játékot, ami egy évvel később tőle függetlenül megjelent az interneten. Elvileg az is elképzelhető, hogy pontosan ugyanaz a szabályrendszer jutott eszébe a Honfoglaló üzemetetőinek, és Vágónak. De az is, hogy mégis az első, Vágó-féle prezenetációról szivárgott ki a formátum. Informátoraink szerint a megbeszélésén csak Vágó István és az RTL Klub vezetői vettek részt. Mint arra figyelmünket felhívták, utóbbiak között van olyan, aki azóta már nem dolgozik a csatornánál. Tippünk van, hogy kire céloztak, de őt egyelőre nem tudtuk elérni.

A kicsit zavaros történetben annyi biztos, hogy Bihari Attila most bocsánatkérést vár Vágó Istvántól, és ha ezt nem kapja meg, akár a bíróságnál keresi majd az igazát. Vágó viszont nem vonta vissza a szavait.