Nem lesznek korábban a vb-selejtezők

2004.09.10. 11:56
Sok panasz érkezett az RTL Klubhoz, amiért késő este, fél tízkor tűzte műsorára a Magyarország-Izland labdarugó vb-selejtező mérkőzést, sőt a sportsajtó is rossznéven vette, hogy a csatorna befolyását felhasználva egy később időpontra, a Barátok közt és a Legyen Ön is milliomos! műsorsávján túlra tolta a mérkőzést.
"Nem adjuk későn a válogatott mérkőzéseket, hiszen például Franciaországban este kilenckor, Spanyolországban pedig szintén fél tízkor kezdődnek a bajnoki meccsek" - mondta el Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója, majd hozzátette: "A főműsoridő este héttől tizenegyig tart, így a válogatott mérkőzéseket is a legnézettebb műsorsávban közvetítik."

"Amíg Vágó István vetélkedőjére és a Barátok közt egyes epizódjaira áltagosan kétmillió ember kíváncsi, és a fociválogatott mérkőzéseit csak 1,1 millióan nézik, addig a meccsek kezdési időpontját igazítjuk a sikerműsorokhoz" - jegyezte meg Kolosi, aki azonban nem tartja kizártnak, hogy a nézettség növekedésével akár korábbra is kerülhetnek a mérkőzések kezdési időpontjai.

A házigazda dönt

A vb-selejtezők kezdési időpontjairól általában a házigazda ország válogatottjával szerződésben álló helyi tévécsatorna dönt, ezért lehetséges, hogy lesz olyan meccs, ami az RTL Klubnak nem megfelelő időpontban kezdődik majd. Kolosi Péter ilyen esetben elképzelhetőnek tartja, hogy a mérkőzést élőben partnerük a Sport1 adja majd, és ők csak felvételről sugározzák, de azt sem tartja kizártnak, hogy ha a feltételek nem megfelelőek, egyszerűen nem veszik meg a meccs közvetítési jogait.

A vb-selejtezőket 2000-ben még a közszolgálati televízió sugározta, akkor a legnézettebb Litvánia-Magyarország mérkőzést 1 107 000-n nézték, míg idén az RTL Kubon sugárzott Magyarország-Horvátország meccset 1 323 000-n izgulták végig, a Magyarország-Izland vb-selejtező mérkőzésre pedig 1 202 000-n voltak kíváncsiak.