Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Foci vb: négyest kapott az RTL Klub

2006.07.27. 15:06
A TÁRKI legfrissebb kutatása szerint elégedettek voltak a nézők a 2006-os futball világbajnokság közvetítésével. A sokat kritizált szakkommentátorok munkájával a nézők 58 százaléka volt elégedett, így a kereskedelmi tévé megverte a két évvel ezelőtti EB közvetítést sugárzó MTV-t.

A TÁRKI telefonos közvélemény-kutatást végzett az RTL KLUB megbízásából július 12-15. között azon 18-49 évesek körében, akik legalább néha-néha nézték a futball világbajnokság televíziós közvetítését.

Csak minden tizedik néző látta az összes meccset

A megkérdezett nézők 18 százaléka kifejezetten foci rajongónak vallotta magát, 36 százaléka saját bevallása szerint szereti a futballt, a nagyobb horderejű meccseket mindig megnézi a tévében, 46 százalékuk pedig azt válaszolta, hogy nem túlságosan kedveli a focit, csak a kiemelkedő futball mérkőzéseket nézi meg a tévében.

A kutatás egyik érdekes eredménye, hogy a magukat foci rajongóknak tartók sem nézték meg a vb összes mérkőzését. Az összes meccset a nézők 10 százaléka látta, 46 sok mérkőzést látott, 44 százalékuk pedig csak néhányat nézett, azt sem feltétlenül az elejétől a végéig. Az azonban nem meglépő, hogy a futball rajongók, és így a vébét folyamatosan figyelemmel kísérők között lényegesen több volt a férfi, mint a nő.

Több helyszínire vágytak volna

Az RTL Klub közvetítésének értékelésekor a TÁRKI kérdéseire csak minden ötödik néző válaszolta azt, hogy volt valami, amit rossznak tartott, vagy hiányolt. A fanatikus futball rajongóknak közül minden harmadiknak volt valamilyen problémája.

A részletes kérdezéskor kiderült, hogy a közvetítést nézők fele igényelte volna az olyan helyszíni tudósításokat, amelyek közvetítik a világbajnokság hangulatát is. Ugyancsak minden második néző igényelte volna az olyan helyszíni riportokat, amelyek a focisták meccseken kívüli életéről szólnak.

A többség szerette a szakkommentátorokat

A közvetítéseket ért negatív kritikák többsége a szakértők rossz munkájáról szólt, a TÁRKI eredményei azonban nem támasztják alá azt az általános hangulatot, miszerint az idei vb szakértői kiemelkedően gyengén teljesítettek volna. Összességében a világbajnokság szakértőinek munkáját átlagosan 3,6-re osztályozták, a nézők többsége négyesre vagy annál is jobbra értékelte a tevékenységüket.

A nézők bő harmada (38%) úgy értékelte, hogy a szakértői elemzések csak kevés információval szolgáltak, szinte nem is adtak plusz információt számukra. Viszont a nézők 58 százaléka elégedett volt a szakértők által nyújtott információkkal. Még a fanatikus foci rajongók körében is csak 50 százalék volt azok aránya, akik úgy értékelték, hogy a szakértők semmilyen plusz információval nem szolgáltak. Az alkalmi nézők kétharmada volt elégedett.

Összességében a közvetítések nézői értékelése jobb, mint bármelyik részletének önmagában való értékelése: az RTL Klub közvetítéseinek színvonalát a nézők 81 százaléka négyesre vagy ötösre értékelte. A nézők az általános, összesített értékelés során jobban elnézték azokat a hibákat, amiket a részletes felmérés során még erőteljesen kritizáltak.

RTL Klub - MTV: 60:40

A kutatás során a közvéleménykutató cég arra kérte a nézőket, hogy hasonlítsák össze a mostani vb közvetítés színvonalát a két évvel ezelőtti futball Európa bajnokságéval, amelyet az MTV közvetített. Az összehasonlítás során egyértelműen az RTL Klub javára billent a mérleg.

Harminc százalék szerint a mostani közvetítés sokkal jobb volt, mint a két évvel ezelőtti, további 30 százalék szerint pedig a mostani közvetítés valamivel jobb volt. A Magyar Televízió két évvel ezelőtti EB közvetítésére a megkérdezetteknek csak 23 százaléka voksolt, 17 százaék szerint pedig körülbelül azonos minőségű közvetítést láthattunk.