Foci vb: négyest kapott az RTL Klub

2006.07.27. 15:06
A TÁRKI legfrissebb kutatása szerint elégedettek voltak a nézők a 2006-os futball világbajnokság közvetítésével. A sokat kritizált szakkommentátorok munkájával a nézők 58 százaléka volt elégedett, így a kereskedelmi tévé megverte a két évvel ezelőtti EB közvetítést sugárzó MTV-t.

A TÁRKI telefonos közvélemény-kutatást végzett az RTL KLUB megbízásából július 12-15. között azon 18-49 évesek körében, akik legalább néha-néha nézték a futball világbajnokság televíziós közvetítését.

Csak minden tizedik néző látta az összes meccset

A megkérdezett nézők 18 százaléka kifejezetten foci rajongónak vallotta magát, 36 százaléka saját bevallása szerint szereti a futballt, a nagyobb horderejű meccseket mindig megnézi a tévében, 46 százalékuk pedig azt válaszolta, hogy nem túlságosan kedveli a focit, csak a kiemelkedő futball mérkőzéseket nézi meg a tévében.

A kutatás egyik érdekes eredménye, hogy a magukat foci rajongóknak tartók sem nézték meg a vb összes mérkőzését. Az összes meccset a nézők 10 százaléka látta, 46 sok mérkőzést látott, 44 százalékuk pedig csak néhányat nézett, azt sem feltétlenül az elejétől a végéig. Az azonban nem meglépő, hogy a futball rajongók, és így a vébét folyamatosan figyelemmel kísérők között lényegesen több volt a férfi, mint a nő.

Több helyszínire vágytak volna

Az RTL Klub közvetítésének értékelésekor a TÁRKI kérdéseire csak minden ötödik néző válaszolta azt, hogy volt valami, amit rossznak tartott, vagy hiányolt. A fanatikus futball rajongóknak közül minden harmadiknak volt valamilyen problémája.

A részletes kérdezéskor kiderült, hogy a közvetítést nézők fele igényelte volna az olyan helyszíni tudósításokat, amelyek közvetítik a világbajnokság hangulatát is. Ugyancsak minden második néző igényelte volna az olyan helyszíni riportokat, amelyek a focisták meccseken kívüli életéről szólnak.

A többség szerette a szakkommentátorokat

A közvetítéseket ért negatív kritikák többsége a szakértők rossz munkájáról szólt, a TÁRKI eredményei azonban nem támasztják alá azt az általános hangulatot, miszerint az idei vb szakértői kiemelkedően gyengén teljesítettek volna. Összességében a világbajnokság szakértőinek munkáját átlagosan 3,6-re osztályozták, a nézők többsége négyesre vagy annál is jobbra értékelte a tevékenységüket.

A nézők bő harmada (38%) úgy értékelte, hogy a szakértői elemzések csak kevés információval szolgáltak, szinte nem is adtak plusz információt számukra. Viszont a nézők 58 százaléka elégedett volt a szakértők által nyújtott információkkal. Még a fanatikus foci rajongók körében is csak 50 százalék volt azok aránya, akik úgy értékelték, hogy a szakértők semmilyen plusz információval nem szolgáltak. Az alkalmi nézők kétharmada volt elégedett.

Összességében a közvetítések nézői értékelése jobb, mint bármelyik részletének önmagában való értékelése: az RTL Klub közvetítéseinek színvonalát a nézők 81 százaléka négyesre vagy ötösre értékelte. A nézők az általános, összesített értékelés során jobban elnézték azokat a hibákat, amiket a részletes felmérés során még erőteljesen kritizáltak.

RTL Klub - MTV: 60:40

A kutatás során a közvéleménykutató cég arra kérte a nézőket, hogy hasonlítsák össze a mostani vb közvetítés színvonalát a két évvel ezelőtti futball Európa bajnokságéval, amelyet az MTV közvetített. Az összehasonlítás során egyértelműen az RTL Klub javára billent a mérleg.

Harminc százalék szerint a mostani közvetítés sokkal jobb volt, mint a két évvel ezelőtti, további 30 százalék szerint pedig a mostani közvetítés valamivel jobb volt. A Magyar Televízió két évvel ezelőtti EB közvetítésére a megkérdezetteknek csak 23 százaléka voksolt, 17 százaék szerint pedig körülbelül azonos minőségű közvetítést láthattunk.