Nem mutatja be a gyilkos videóját több csatorna

2007.04.20. 10:53
Az NBC-nek nem nyilatkoznak az áldozatok szülei, mert bántotta őket, hogy a csatorna bemutatta a 32 embert meggyilkoló diák videóüzeneteit. A konkurens csatornák erre önmérsékletet hirdettek, és csak a kevésbé sokkoló képeket mutogatják.

Korlátozták az amerikai tévécsatornák csütörtökön a virginiai lövöldöző diák videofelvételének bemutatását, miután a rendőrség és az áldozatok hozzátartozói is bírálták őket az üzenet hosszas sugárzásáért.

Az NBC News, amely szerdán megkapta a feltételezett elkövető által hozzá eljuttatott 28 videofelvételt, 43 fényképet és egy 23 oldalas - a vérengző sérelmeit ecsetelő - írást, úgy vélekedett, hogy felelősségteljesen járt el a képek és a diák monológjának a bemutatásával.

Virginia Tech Shooter Video Message 1
Uploaded by zz2excite A videóüzenet első fele

A rivális tévécsatornák azonban közölték, hogy ezentúl önmérsékletet tanúsítanak a képek bemutatásakor.

Meredith Vieira, az NBC reggeli műsorának egyik vezetője elmondta, hogy csütörtökön az áldozatok néhány hozzátartozójával szerettek volna beszélgetni, ám azok lemondták a műsorban való részvételt, mert feldühítette őket, hogy az adó bemutatta a feltételezett elkövető videofelvételét.

Bírálta a tévécsatornák eljárását a rendőrség is. Steve Flaherty, Virginia szövetségi állam rendőrfőkapitánya azt hangoztatta, hogy a világnak egy olyan életszemléletet kellett elviselnie (a felvétel megtekintésével), amelyet vajmi kevesen viselnének el.

Szerda este még egyértelműen a Cso Szjung Huj által - önmagáról - készített videofeltével és fényképek uralták az amerikai tévécsatornák híradóit, két nappal azután, hogy az egyetemista hidegvérrel végzett 32 diákkal és tanárral, majd öngyilkos lett.

Ez volt az Egyesült Államok történetének legvéresebb egyetemi lövöldözése.