Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Csalás vagy a véletlenek osztják a szerepeket a Való Világban?

2004.01.04. 15:25
Egy bulvárlap már napokkal a szavazás előtt tudta, hogy ki fog bekerülni a villába a jelöltek közül. Az RTL Klub manipulálja a szavazásokat, vagy csak a véletlen keverte gyanúba a kereskedelmi tévét?
A Való Világ 3 hivatalos honlapjának fórumán csalással vádolták meg az RTL Klubot, mivel egy bulvármagazin december 30-i számában már képeket közölt az elsõ beköltözõkrõl, így az egy nappal késõbb megrendezett beszavazóshow akkor még ismeretlen gyõztesérõl is.

A véletlen szele

A legérdekesebb arcok
A Best címû hetente megjelenõ sztármagazin legfrissebb számának Való Világ oldalain az elõzõ szériákban megismert játékosok szerelmi életét taglaló színes hírek mellett "Jönnek az újak!" címmel összeállítás jelent Segalról, a korábban pornószínésznõként tevékenykedõ Pandoráról, Tommy Boyról, és a csak egy nappal késõbb, szilveszterkor beszavazott Szilivrõl és Frenkirõl. A fórumozók gyanúját erősíti, hogy a Best csak az ünnepekre való tekintettel jelent meg december 30-án, kedden. A lap ugyanis általában pénteken kerül az újságárusokhoz, így ha a munkaszüneti napok miatt nem kellett volna átrendezni a megjelenést, az összeállítás nem tűnt volna fel senkinek.

Dobsi Adrienn, a Való Világ sajtóügyekért felelõs munkatársa az Indexnek elmondta, hogy a beszavazóshow-kat az eddigi szériákhoz hasonlóan közjegyzõ felügyeli, így a szavazás eredményeit nem lehet manipulálni. A Bestben megjelent összeállítás pedig nem a villa új lakóit, hanem a valóságshow legérdekesebb jelöltjeit mutatja be, és csak véletlen, hogy az újság szerkesztõinek ízlése megegyezik a közönségével.

Ennyire nem vagyunk ostobák

Koincidencia?
"A Való Világ 3 villájában ismét lesznek nagy balhék, örök szerelmek, barátságok. Õk, a következõ csapat tagjai egyelõre még ismeretlenek. De óhatatlan, hogy ne fedezzünk fel némi hasonlóságot a VV1 és a VV2 játékosai valamint a mostani jelöltek között. Vajon a sorsuk is hasonló lesz?" - áll a Best összeállításának elején. A cikkben végig jelöltként emlegetik a szilveszterkor beköltözött játékosokat, de sehol nem tesznek említést arról, hogy lehet, hogy csupán egyetlen beszavazóshowban tûnnek majd fel.

"Ennyire nyilvánvaló ostobaságot nem követünk el." - jelentette ki az Indexnek Sándor Anikó, a Best magyar rovatának szerkesztõje, majd hozzátette: "A Best, mint a Való Világ hivatalos partnere minden jelölt elérhetõségét és háttéranyagát megkapta, sõt az újság munkatársai a bemutatkozó kisfilmeket is láthatták. Ezek alapján választottuk ki a legérdekesebb játékosokat, illetve azokat, akik karakterükben hasonlítanak az elõzõ szériákban megismert villalakókhoz. Csak a véletlen mûve, hogy a késõbbi nyertesek kerültek bele az összeállításba."

Szabályos manipuláció

Pornóshow vagy valóság?
A Való Világot már többször vádolták meg csalással, az elõzõ széria végén az RTL Klub kisfilmet készített a szavazás menetérõl, és a közjegyzõt is megszólaltatta, hogy eloszlassa a nézõk gyanúit, de azóta is gyakran kelnek szárnya manipulációról szóló híresztelések. A csalás viszont csökkentené a szavazási kedvet, ráadásul a beszevazóshow-k jelöltjeinek összeállításával törvénytelen eszközök nélkül is befolyásolhatja, hogy ki kerüljön be a villába. A mûsorokban részt vevõ három jelölt közül ugyanis általában az egyik mindig kitûnik egyéniségével, de a nemek aránya is nagyban befolyásolja a végeredményt.

A Való Világ 3 már a villalakók beköltözése elõtt is botrányt kavart, hiszen az elsõ játékosról kiderült, hogy korábban pornófilmekben szerepelt. Pandora már a beköltözés utáni elsõ este szexuális viszonyba keveredett egy másik játékossal, ezért több szervezet, köztük számos polgári kör követeli, hogy a valóságshow-t erotikus tartalma miatt csak este tizenegy óra után lehessen mûsorra tûzni. A polgári körök emellett azt fontolgatják, hogy nagy vagyoni kárt okozó csalás gyanújával feljelentést tesznek a Bestben megjelent cikk miatt a rendőrségen.