Vágó síkra száll az ezoterikusok ellen

2003.05.26. 17:31
Új tévéműsorral jelentkezik Vágó István június 7-én az ATV-n, az X-Aknák című produkcióban a népszerű műsorvezető nyíltan szembeszáll az áltudományokkal. Vágó az Indexnek kifejezte felháborodását amiatt, hogy a Magyar Televízió Vízöntő címmel külön ezoterikus témájú műsort indít.
Vágó István
X-Aknák címmel új műsort készít Vágó István, akiről kevesen tudják, hogy a magyar szkeptikusokat tömörítő Tényeket Tisztelők Társaságának (TTT) elnökségi tagja is. Az ezoterikával, áltudományokkal, ufológiával nyíltan szembeszálló műsor a Magyar ATV-n lesz látható, az RTL Klub kivételesen engedélyt adott a vendégjátékhoz.

Az X-Aknák bírósági tárgyalásra hasonlít majd, ahol mind a természettudományok, mind a New Age, az ufókutatás és az asztrológia reprezentánsai tanúkkal, bizonyítékokkal és észérvekkel próbálják meggyőzni egymást és a közönséget. A műsorvezetőn kívül Hraskó Gábor biológus, a TTT ügyvezető titkára lesz a "tárgyalások" állandó résztvevője. Vágó az Indexnek elmondta, véleménye szerint az áltudományokkal házalókat, távgyógyítással üzletelőket törvényes úton kellene megrendszabályozni.

Az X-Aknák június 7-én este 8 órakor kerül először képernyőre. Az első adás témája Verőczei Ernő ufópere lesz. Mint az Index korábban beszámolt róla, Verőczei azt követelte a bíróságtól, hogy mondja ki, "léteznek ismeretlen repülő tárgyak, foltok és a sötétben világító repülő gömbök, amelyek nem emberi eredetűek".

Vágó kiborult a Vízöntőtől

A Magyar Televízió június 5-én indítja el új műsorát, amely az X-aknákkal ellentétben teret kíván biztiosítani az ezoterikus, a New Age-hez kötődő szellemi áramlatoknak. Vágó István rendkívüli felháborodását fejezte ki a Vízöntő tervével kapcsolatban, különösen amiért az a közszolgálati tévén lesz látható. "Ilyen botrányt még nem látott a vén Európa", fogalmazott a műsorvezető.

Tihor Attila, a készülő Vízöntő magazin főszerkesztője az Indexnek úgy nyilatkozott: tiszteletben tartja Vágó véleményét, de nem szerencsés, hogy még azelőtt intéz kirohanást a Vízöntő ellen, hogy láthatta volna. Tihor hangsúlyozta: rendkívüli igény van erre a műsorra, és hozzátette: a Vízöntő elsősorban az ezoterika filozófiai vonatkozásait fogja boncolgatni. "Nem toljuk a megélhetési mágusok szekerét", mondta a főszerkesztő.

A Vízöntőt hetente, csütörtök este fél tízkor tűzi műsorára a Magyar Televízió.