Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Vágó síkra száll az ezoterikusok ellen

2003.05.26. 17:31
Új tévéműsorral jelentkezik Vágó István június 7-én az ATV-n, az X-Aknák című produkcióban a népszerű műsorvezető nyíltan szembeszáll az áltudományokkal. Vágó az Indexnek kifejezte felháborodását amiatt, hogy a Magyar Televízió Vízöntő címmel külön ezoterikus témájú műsort indít.
Vágó István
X-Aknák címmel új műsort készít Vágó István, akiről kevesen tudják, hogy a magyar szkeptikusokat tömörítő Tényeket Tisztelők Társaságának (TTT) elnökségi tagja is. Az ezoterikával, áltudományokkal, ufológiával nyíltan szembeszálló műsor a Magyar ATV-n lesz látható, az RTL Klub kivételesen engedélyt adott a vendégjátékhoz.

Az X-Aknák bírósági tárgyalásra hasonlít majd, ahol mind a természettudományok, mind a New Age, az ufókutatás és az asztrológia reprezentánsai tanúkkal, bizonyítékokkal és észérvekkel próbálják meggyőzni egymást és a közönséget. A műsorvezetőn kívül Hraskó Gábor biológus, a TTT ügyvezető titkára lesz a "tárgyalások" állandó résztvevője. Vágó az Indexnek elmondta, véleménye szerint az áltudományokkal házalókat, távgyógyítással üzletelőket törvényes úton kellene megrendszabályozni.

Az X-Aknák június 7-én este 8 órakor kerül először képernyőre. Az első adás témája Verőczei Ernő ufópere lesz. Mint az Index korábban beszámolt róla, Verőczei azt követelte a bíróságtól, hogy mondja ki, "léteznek ismeretlen repülő tárgyak, foltok és a sötétben világító repülő gömbök, amelyek nem emberi eredetűek".

Vágó kiborult a Vízöntőtől

A Magyar Televízió június 5-én indítja el új műsorát, amely az X-aknákkal ellentétben teret kíván biztiosítani az ezoterikus, a New Age-hez kötődő szellemi áramlatoknak. Vágó István rendkívüli felháborodását fejezte ki a Vízöntő tervével kapcsolatban, különösen amiért az a közszolgálati tévén lesz látható. "Ilyen botrányt még nem látott a vén Európa", fogalmazott a műsorvezető.

Tihor Attila, a készülő Vízöntő magazin főszerkesztője az Indexnek úgy nyilatkozott: tiszteletben tartja Vágó véleményét, de nem szerencsés, hogy még azelőtt intéz kirohanást a Vízöntő ellen, hogy láthatta volna. Tihor hangsúlyozta: rendkívüli igény van erre a műsorra, és hozzátette: a Vízöntő elsősorban az ezoterika filozófiai vonatkozásait fogja boncolgatni. "Nem toljuk a megélhetési mágusok szekerét", mondta a főszerkesztő.

A Vízöntőt hetente, csütörtök este fél tízkor tűzi műsorára a Magyar Televízió.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?