Jackson és Schwartzman biztos Oscar-befutó

2004.02.09. 10:32
Peter Jacksont (A Gyűrűk Ura) a legjobb rendezőnek járó elismeréssel tüntette ki a Amerikai Rendezők Szövetsége (DGA), míg az Amerikai Operatőrök Társasága (ASC) legjobb operatőrnek John Schwartzmant (Vágta) választotta. Mindkét díjazott biztos esélyese az Oscarnak.
Az Amerikai Rendezők Szövetsége (Directors Guild of America - DGA) a Tolkien-könyvből készített három részes, monumentális vállalkozás befejező epizódjáért, A díjról való lemaradás nem tesz jót A Gyűrűk Urával versenyben lévő másik négy alkotásnak. A DGA 1949-es alapítása óta csupán hatszor fordult elő, hogy a rendezői szövetség díjazottjai elől elhappolták az Oscar-díjat. A 2004. február 29-én tartandó 76. Oscar-gálán derül ki, Jackson lesz-e a hetedik a vesztesek sorában.

Jackson ellenfelei az Oscar-versenyben Clint Eastwood krimi-thrillere, a Vágta, Peter Weir tengeri kalandfilmje, a Elveszett jelentés című alacsony költségvetésű filmje.

Raiker az első díjazott női operatőr

Az Amerikai Operatőrök Társasága (American Society of Cinematographers - ASC) vasárnap este Los Angelesben bejelentette, hogy a 2003-as év legjobb nagyjátékfilmes operatőre a Vágtát fényképező John Schwartzman.

A versenytársak is mind Oscar-díjra esélyes filmmel szálltak versenybe. De az operatőrök közül Schwarztmannal együtt hárman indulnak Oscar-díjért: Russel Boyd (Kapitány és katona - A világ túlsó oldalán) és John Seale (Az utolsó szamuráj).

Az ASC Életmű-díját a kétszeresen Oscarra jelölt Michael Chapman kapja, aki olyan filmeket fényképezett, mint Az elveszett fiúk, a Taxisofőr, A szökevény és a Dühöngő bika.

Az idén hetvenedik életévét betöltő prágai születésű Miroslav Ondriceket nemzetközi munkája elismeréséül díjazta az ASC. Ondricek az Amadeus és a Ragtime című filmjeiért kapott Oscar-jelölést, a Hair, az Ébredések vagy a Kurt Vonnegut regényéből készült Az ötös számú vágóhíd.

A televíziós kategória elismerését a magyar HBO-n nemrégiben kezdődött sorozat, a Carnivale kísérleti részének operatőre Tami Raiker, valamint a "Pick a Number" című epizód fotográfusa, Jeff Jur kapta. Raiker az első nő az ASC történetében, akit a szervezet ebben az elismerésben részesít.

Cinematrix