Időugrás a Sorstalanságban

2004.05.05. 11:04
"Májusban folytatjuk a filmet" - mondta Koltai Lajos rendező a kényszerszünetet tartó Sorstalanság produkcióról. A színészek rosszul néznek ki, Köves Gyuri is megnyúlt, így a Sorstalanság koncentrációstábor-történetéből kimaradhat az a pár hónap, ami Barbalics Péter producer miatt a forgatásból is kimaradt. A producert azóta leváltották, így Koltai optimistább lett, és a filmben is nagyobb teret enged a napsütésnek.
"Májusban mindenképpen folytatjuk a Sorstalanság forgatását - mondta a rendező, aki bevallotta, Barbalics Péter produceri munkálatai alatt többször fel akarta adni a filmtervet. "Most, hogy Hámori András kézbe veszi az irányítást, a feladatának egyik legfontosabb része, hogy ne csak a film befejezését, hanem az útját is biztosítsa a premierig." Koltai a kanadai producerrel eltökélt abban, hogy "valahol, valahogyan, megfelelő körülmények között" az idén be kell mutatni a 2,5 milliárd forintos költségvetésű filmet.

A film forgatása tavaly decemberben kezdődött, ám pénzügyi természetű problémák miatt rövidesen leállt a munka, utoljára február 8-án vettek fel jeleneteket. "A történet eredetileg másnap folytatódott volna, most nem úgy lesz" - mondta Koltai. Három-négy hónap múlva az időrendben következő zeitzi koncentrációs táborba érkeznek vissza, amikor a foglyok fizikai állapotának leromlása már súlyosabb fokú - tette hozzá. A rendező szólt arról, hogy a történet főszereplőjét, Köves Gyurit alakító fiú külseje is változott, ami természetes, hiszen kamaszodik, nemrégiben volt a 13. születésnapja.

Teret engednek a napsütésnek

Mivel a forgatást télen hagyták abba, a májusi rekkenő hőség gondot okozhat a munka folytatásánál. "Pont ezt akarom kihasználni, ha már egyszer ennyit kellett várnom - mondta a rendező. Teret engedünk a napsütésnek, a nap erejének, amely tökéletes ellentmondás az ottléttel, hogy a nap egyáltalán sütni tud egy ilyen helyen".

A kétórás filmből valamivel több mint egy órányi anyag készült el. A kormány a múlt héten döntött arról, hogy az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre regényét megfilmesítő alkotók megkapják a forgatáshoz eddig fel nem használt 430 millió forintos állami támogatást. Hiller István a kabinet ülését követő tájékoztatón elmondta, hogy a további forrásokkal együtt összesen mintegy 800 millió forinttal gazdálkodhatnak a film alkotói.

A kormány azt követően döntött, hogy az MMK kuratóriuma április 22-én határozatában az szerepelt: "a Sorstalanság című film válságos helyzetének kezelése érdekében vállalja, hogy koordinálja a magyarországi forgatás folytatásához és befejezéséhez szükséges anyagi és jogi feltételek megteremtéséért végzendő munkát." A gyártási feladatokkal a testület a Magyar Mozgókép Kft.-t bízta meg, az újonnan létrehozott társaságot jelölte ki magyar koprodukciós partnernek.

Visszahívják a csapatot

Koltai Lajos szólt arról, hogy megkezdte a produkcióban közreműködők visszahívását, "van, aki nem tud jönni, helyette mást kell keresni, de általában mindenki megvan". "Visszajönnek az angol stábtagok, így a világ egyik legkeresettebb hangmérnöke is, akinek ezer más dolga lehetett volna" - jegyezte meg a rendező.

A film zeneszerzője, a nemrégiben Budapesten járt Ennio Morricone is látta már az elkészült egy órányi anyagot. "Ha leforgattam a filmet, abban a pillanatban vár engem Rómában, hogy tovább dolgozzunk nála. Ott döntjük el, hol legyen zene, hol szólaljon meg és meddig tartson" - említette Koltai Lajos, hozzátéve, hogy az alapmotívum "gyakorlatilag" megvan.