Grosics és Buzánszky az Európa-filmhéten

2003.12.17. 16:28
Több mint ötezer nézője volt a 13. Európa-filmhétnek. A vendégek között a lengyel rendező Piotr Trzaskalski mellett Buzánszky Jenő és Grosics Gyula is megjelent.
A filmhét legsikeresebb filmje a Goya-díjas, Oscarra nevezett spanyol iparvárosi történet, a Napfényes hétfők, a Karlovy Vary fesztivál fődíjasa, az olasz baromfi üzemben dolgozó nőkről szóló A szemközti ablak, és a szintén Oscar-díjra nevezett és szintén olasz Niccolo Ammaniti regényéből készített thriller: a Nem félek volt. Teltházzal futott még az Francois Ozon krimije a Swimming Pool , az Isabelle Adjani, Gerard Depardieu szereplésével készült Bon Voyage és a svéd Zsernyákok.

A filmhét vendége Piotr Trzaskalski lengyel rendező volt, akinek az Edi című Karlovy Varyban és Berlinben jutalmazott filmjét tűzték műsorra. Vasárnap pedig az Aranycsapat két tagja, Buzánszky Jenő es Grosics Gyula valamint Szepesi György sportriporter részvételével zajlott az 1954-es futball világbajnokság Németország-Magyarország döntőjét felelevenítő A berni csoda című német film vetítése.

Az Európa Filmhét vetítései a hagyomány szerint a Művész moziban zajlottak, de az ötnapos I. Közép-európai Olasz Filmfesztivált a Puskin moziban rendezte meg a Budapest Film az Olasz Kulturális Intézettel közösen, Itália európai uniós elnöksége alkalmából.

Mint elhangzott a sajtótájékoztatón: a Budapest Film ez évben összesen 49 filmet mutatott be.