Fliegauf nyerte a Paris Cinema fődíját

2012.07.10. 06:28 Módosítva: 2012.07.10. 09:27

Fliegauf Bence Csak a szél című filmjének ítélte a zsűri a fődíjat hétfőn este a Paris Cinema elnevezésű filmfesztiválon. A francia főváros önkormányzata által idén tizedik alkalommal megrendezett fesztiválon először díjaztak magyar alkotást.

Fliegauf filmje az öt kiosztott díj közül a szakmai zsűriét nyerte el. A hivatalos versenyprogramban nyolc különböző országból, Magyarország mellett Hongkongból, Brazíliából, Törökországból, Dél-Koreából, Kanadából, Japánból és Portugáliából érkezett filmeket mutattak be.

Fliegauf örült az elismerésnek, mert filmjét jövőre Franciaországban is bemutatják, és reméli, hogy a szakmai elismerés jó reklám. A vetítések után, amiken sok fiatal is részt vett, beszélgetéseket tartottak, ahol kiderült számára, hogy a francia közönség "nagyon érzékeny a szociális témákra".

A zsűri tagja volt Laetitia Masson filmrendező, Louis-Do de Lencquesaing színész-rendező, Alice Belaidi színésznő, Julien Dokhan filmes újságíró és Yves Simon író-zeneszerző mellett a rendező egyik nagy kedvencének számító, a 2006-ban a legjobb filmzenének járó César-díjat elnyerő Emilie Simon zeneszerző-énekesnő is. Fliegauf reméli, hogy díjazása apropóján kapcsolatba léphet Simonnal.

A Csak a szelet a 2008-2009-es romagyilkosságok ihlették. A februári Berlinálén Ezüst Medvével díjazott, magyar-német-francia koprodukcióban készült játékfilm áprilisban megkapta az Európa Tanács FACE-díját (Film Award of The Council of Europe) az isztambuli nemzetközi filmfesztiválon, valamint jelölték az Európai Parlament Lux-díjára is, amelyet november 21-én adnak át Strasbourgban.