Az elit alakulat

2001.12.11. 08:42
Alig néhány hónappal az amerikai premier után most a magyar tévénézők is élvezhetik az HBO Az elit alakulat (Band of Brothers) című sorozatát, amely nem csak a költségvetés és a producerek neve (többek között Tom Hanks és Steven Spielberg) miatt érdemel említést, hanem azért is, mert manapság az egyik legtartalmasabb szórakozás, ha már a tévénél tartunk.
Bizonyára sokan emlékeznek Spielberg Ryan közlegényére, amelyet részben veteránok visszaemlékezései alapján sikerült eposszá dagasztani, így válhatott az utóbbi idők egyik legjobb háborús filmjévé. Ezen az úton indult el a Ryan főszereplője, Tom Hanks is, amikor az HBO-val és 125 millió dolláral közösen belevágott a tízrészes Elit alakulat előkészítésébe. A történet szereplőit ugyanis hús-vér öregemberekről mintázták, ők az Easy század veteránjai az amerikai hadsereg 101. légiszállítású hadosztályának 506. ejtőernyős alakulatából.

Csapatmunka

Az ő elbeszéléseik és Stephen E. Ambrose - ő szakértett Spielberg filmjéhez is - könyve alapján készült történetből hét forgatókönyvíró és nyolc rendező kerekítette ki a televíziózás történetének legdrágább sorozatát, a polihisztor Tom Hanks mindkét fronton az alkotók közt említendő, mellesleg behozta a buliba kedvenc rendezőnket a Dreamworks-szel együtt.

Hanksnek egyébként nem ez az első randija az HBO-val. A '95-ben bemutatott Apollo 13 után hasonló felállásban készítették el a nemrégiben itthon is vetített From the Earth to the Moon című sorozatot (1998), amely az Apollo programnak állított emléket. Nagy siker volt.

Három mérföld fel, három le

Az első rész 1942-be vezet bennünket vissza, Toccoába (Georgia), az amerikai hadsereg ejtőernyős kiképzőtáborába, ahol Pearl Harbor után tömegesen jelentkeztek a fiatal önkéntesek, hogy a hazaszeretet és a háborús propaganda nyomására megmutassák a fritzeknek, mi az amerikai virtus. Ez azonban nem megy olyan könnyen, főleg ha egy olyan kiképzőtisztet fog ki az ember, mint a gecizést művészi szinten művelő Sobel hadnagy.

Sobel szárnyai alatt azonban az Easy század az alakulat legjobbjává válik, a kiképzés és az epizód végére az embernek már halvány sejtése lehet arról, mi a csapat és mi az összetartozás, bármennyire is émelyítően hangzik ez. Meglepetésként ért, hogy Sobel szerepét pont a Jóbarátok (Friends) sztárjára, David Schwimmerre osztották, ám a szemét katona szerepében egyáltalán nem tűnik ostobának, élvezetes szála történetnek, ahogy a magabiztos hadnagyról kiderül, hogy a vezetésre teljesen alkalmatlan, így távoznia kell a század éléről - katonái legnagyobb megkönnyebbülésére.

Ha már a színészeknél tartunk, akkor érdemes megemlíteni, hogy jobbára ismeretlen arcokkal találkozunk, sztárokat sehol sem látni. Ez magyarázható a büdzsé kordában tartásával, de azzal is, hogy a katona, az nem Brad Pitt, hanem egy átlagember, és ez így jó. Azért nagy öröm volt látni két ismerőst Guy Ritchie óvodájából: a Ravasz, az agy-ban Szappant alakító Dexter Fletchert (itt John Martin törzsőrmester) és a Blöff Tommyját, Stephen Grahamet (Myron "Mike" Ranney közlegény).

Nagy nap, nagy látvány

Az 506. alakulat Angliába szállítása után értesül arról, hogy ők lesznek azok, akik a D-Day, a partraszállás napján a német arcvonal mögött előkészítik a Csatornán átkelő egységek számára a terepet. Az ejtőernyős invázió képei vezetik át a történetet a háborúba, melynek során végigkövethetjük az Easy század katonáit Normandián és Hollandia felszabadításán keresztül Bajoroszágig, két év történéseit felölelve.

Az első epizód szendergését átlépve szinte arculcsapja az embert az a naturális és pengeéles akció, amihez hasonlót a Ryan közlegény első perceiben láthattunk. A kézikamera-szerű felvételek és a színtelen, "katonás" képek töménytelen mennyiségű pirotechnikával megspékelve igen hatásosak, bár ez mára védjegyévé vált minden új generációs háborús filmnek (ld: Ellenség a kapuknál).

Furcsamód nem a trükkök és a látvány miatt lesz érdekes az egész, hiszen amint kilépünk Hollywood csillivilli világából, rögtön érezni, hogy az életben valahogy máshogy történnek a dolgok. A katonák nem "hősiesen" halnak meg, hanem hirtelen, a golyók pedig eltalálják a harcmezőn rohangáló embert, bizony. A realitás érzése olyan dolog, amit egy féldokumentarista háborús filmtől egyébként is elvárnánk, ebből a szempontból az Elit alakulat akár jó próbálkozásnak is nevezhető. Nagyjából.

Soldat Ryan

Persze vannak hibák, és itt újra az amerikai háborús filmek klasszikus baklövését kell említeni, miszerint a németek valamiféle arctalan masszát alkotnak, akik a jellegzetes sisak alól nagy gonoszul néznek, és veszettül lőnek az MP 40-essel. A harmadik részben volt egy röpke epizód, amikor a lövészárokban nyöszörgő katona végül csak lelő egy németet, és a csata után megkeresi a halottat, reménykedjünk, hogy árnyalják ezt a vonalat a továbbiakban. A Das Bootba ojtott Kelly hősei még arrébb van, ez ne okozzon senkinek se álmatlan éjszakákat, egyelőre.

Tom Hanksnek pedig ezúton kívánok sok sikert, ha esetleg vágni vagy világítani támadna kedve. De azt már mégse.

Bemutatók, ismétlések
3. rész: Carentan dec. 8. 22:00, ismétlés: dec. 11., 13. 22:00
4. rész: Újoncok dec. 15., ism: dec. 18., 20.
5. rész: Keresztutak dec. 22., ism: dec 25., 27.
6. rész: Bastogne dec. 29., ism: jan. 01.
7. rész: Töréspont jan. 5., ism: jan. 8.
8. rész: Őrjárat jan. 12., ism: jan. 15.
9. rész: Miért repülünk jan. 20., ism: jan 23.
10. rész: Pontok jan. 27., ism: jan. 30.
Forrás: hbo.hu