Kaszáljunk, amíg tudunk...

2000.05.19. 13:58
A Maryland állambeli Burkittsville-ben élõk közül valószínûleg senki nincs, akinek a kedvenc filmje a Blair Witch Project lenne, vagy ha mégis, akkor ezt az illetõ a saját testi épsége érdekében gondosan titkolja. A tavaly nyáron bemutatott film után ugyanis turisták és újságírók tömege lepte el a kisvárost, ahol a filmbéli diákok a blair-i boszorkányt keresték. A városka lakói durva anyázás kíséretében kergették ki Burkittsville-bõl a most készülõ folytatás producereit, akik voltak olyan naivak, hogy egy gyûlésen elmondták a helyieknek, hogy a Blair Witch 2-t is a helyszínen akarják leforgatni.
A tábla a favorit
Burkittsville a film óta kész bolondok háza: aki erre utazik, az itt biztos hogy megáll begyûjteni magának valami kis szuvenírt (állítólag manapság a város határát jelzõ tábla a favorit, ezek pótlására a város az utóbbi fél évben 1200 dollárt költött), vagy az alig párszáz helyi agyára megy, és magánnyomozásba kezd az eltûnt fiatalok, illetve a blair-i vasorrú után.

A film elsõ része elõször a tavalyi Sundance filmfesztiválon keltett nagy feltûnést, ahol a low-low budget alkotás (kevesebb mint 30.000 dollárból hozták össze) terjesztési jogáért az Artisian Entertainment 1 millió dollárt fizetett ki. Az alkotók vérprofi reklámhadjáratot indítottak, hiszen jóval a film elkészülte elõtt felállították azt az website-ot, ami elmeséli annak a három fiatal dokumentumfilmesnek a történetét, akik 1994-ben tûntek el, miközben a blairi boszorkányt keresték. Az oldalon néhány képet is közzé tettek az általuk készített felvételekrõl - melyeket késõbb megtaláltak, és - melyekbõl a történet szerint a filmet végül összeállították. A film beharangozásának szintén jót tett, hogy egy amerikai TV csatorna áldokumentumfilmet készített, bemutatva a fiatalok utáni kutatást, a kisírt szemû szülõket, és megszólaltatva néhány neves szakértõt is. A hamis mítosz készen állt, és a beetetés annyira jól sikerült, hogy jóval a produkció premierje elõtt már a fél világ azon agyalt, hogy vajon igaz-e a történet, a hírhedt boszorkányról pedig csak az nem hallott, aki az elmúlt egy évet egy eldugott tibeti kolostorban töltötte.

Fényt derít az igazságra
Az ügyes húzás végül meg is hozta a gyümölcsét, a Blair Witch Project Amerikában csak az elsõ fél év alatt 150 millió dollárt kaszált a mozikban, ami elég szép summa, ha figyelembe vesszük hogy mennyibõl hozták tetõ alá a produkciót.

Idehaza éppen bemutatták a filmet (hatalmas meglepetésemre nem volt ritka, hogy a nézõk még a moziból kijövet is azon borzongtak hogy a történet valós, miközben a film végén ott láthatták az alkotók és a színészek névsorát), amikor elterjedt a hír, miszerint készül a Blair Witch Project második része. Aztán rögtön aggasztó információk kezdtek érkezni: az eredeti film alkotói (Daniel Myrick és Eduardo Sanchez) nem érnek rá a boszorkányfilmmel foglalkozni, hiszen jelenleg éppen a Heart of Love címû vígjátékukon dolgoznak, nyilatkozataik szerint pedig nem is igazán érdekli õket a folytatás, õk inkább az elõzményeket forgatnák le, de azt sem 2001 elõtt.

A film jogainak tulajdonosa az Artisian viszont nem akart tökölni, úgy érezte, ha most végre megfogta az isten lábát, akkor õ ugyan el nem engedi, és addig aknázza ki a film folytatásában rejlõ anyagi lehetõségeket, amíg a népeket még érdekli a dolog. Éppen ezért a második részt idén októberben (alig egy évvel az elsõ után) már be is mutatják az amerikai mozik, ami némi aggodalomra adhat okot, hiszen a film elõkészületei csupán néhány hónapja kezdõdtek, és mint tudjuk: hamar munka sosem jó.

Egyenként teszi el láb alól szerencsétlen hõseinket
A folytatás rendezését az Artisian egy ismert dokumentumfilmesre, Joe Berlingerre bízta, aki egy interjúban elmondta hogy nem fogja követni az elsõ rész kamerakezelési technikáját (értsd: nem rángatják majd az egész filmben össze-vissza a kamerát), és ebben a részben - az elõzõvel ellentétben - valószínûleg már némi vért is láthatunk a vásznon, ahol kedvünkre gyönyörködhetünk majd abban, ahogy a címszereplõ egyenként teszi el láb alól szerencsétlen hõseinket.

A Blair Witch 2 története szerint az elsõ rész eseményei valóban megtörténtek, és a három eltûnt filmes még mindig nem került elõ, amikor 5 fiatal (2 fiú és 3 lány) visszatér a Burkettsville-i erdõkbe, hogy fényt derítsen az igazságra. A két srác el akarja készíteni a Blair Witch - The Real Story (Az igaz történet) címû dokumentumfilmet, míg a lányok különbözõ okok miatt tartanak velük: egyikük - különleges képességei segítségével - az eltûnt filmesek "energiáit" keresi, másikuk maga is boszorkány, és próbálja eloszlatni a róluk - a film kapcsán - kialakult negatív képet, míg a harmadik megszállottan próbálja bizonyítani, hogy a fiatalokat meggyilkolták.

A filmet az Artisian 10 millió dolláros költségvetéssel készíti el, melyhez az eredeti film alkotói csak néhány apró ötlettel járultak hozzá, a stáblistán pedig csak mint "executive producerek" fognak feltûnni, ott is valószínûleg csak azért, hogy a nézõk érezzék, nem csak a film címe kapcsolja a Blair Witch 2-t az tavalyi kultuszfilmhez. Aztán 2001 nyarán zsinórban jön a már említett elõzmény is, ami azt mutatja majd be, hogy miként keletkezett a blair-i boszorkány legendája. Mindezek után pedig egy darabig valószínûleg nem lesz élõ ember a földön, aki kíváncsi lenne még egy boszorkányos filmre.