A Kontroll kapta az Ifjúsági Díjat Cannes-ban

2004.05.21. 16:27
A francia Ifjúsági és Sport Minisztérium díját egy hét tagú, fiatal mozirajongókból álló zsűri adta 2003 legnézettebb magyar filmjének.
Antal Nimród Kontroll című filmje kapta az Ifjúsági Díjat (Prix de la Jeunesse) a Cannes-i filmfesztiválon. Az elismerést 2004. május 21-én délután adták át.

2003 legnézettebb magyar filmjét nagy sikerrel mutatták be a fesztivál hivatalos programjának részeként. A díjat a fesztiválpalotában Cécile de France francia színésznő adta át, majd ismét levetítették a filmet.

Az elismerést egy hét tagú, fiatal mozirajongókból álló zsűri ítélte oda a magyar filmnek. Értékelésükben kiemelték a metró zárt világában játszódó történet egyetemességét és a film kitűnő ritmusát. A díjat a francia Ifjúsági és Sport Minisztérium ajánlotta fel immár 23. alkalommal. Történetében egyszer kapta magyar film ezt a díjat, 1982-ben Gothár Péter Megáll az idő című alkotását jutalmazták.

A Café Film és a Bonfire közös produkciójában készült film Cannes-i világpremierje a producer értékelése szerint kereskedelmi szempontból is nagyon eredményes volt, hiszen többek között észak-amerikai, nagy-britanniai, olaszországi és német nyelvterületeken való forgalmazásra is megvásárolták, illetve további tárgyalások vannak folyamatban.

A 2003-as év legnézettebb magyar filmje a Sajátos nézőpont (Un certain regard) című szekcióban a legjobb elsőfilmesnek járó Arany Kameraért indul. Kilenc elsőfilm közül választja ki a győztest a független zsűri, amelynek elnöke, Tim Roth. A szekció nyertesének nevét holnap hozzák nyilvánosságra.