Z a vadnyugaton

2000.08.15. 22:01
A Butch és Sundancetől a Rabbi a vadnyugatonig húzódó skálán valahol félúton elhelyezkedő klasszikus, multikulti ízekkel megfűszerezett kalandfilm, amiben a ráncosodó Jackie Chan üti a jónépet.
Csong (John) Weng (Wayne)
A történet a távoli Kínában kezdődik, az 1880-as években, az egzotikusan hangzó, és a valóságban is egzotikus Tiltott Városban. Itt él a Birodalom szigorú törvényei között a huszon-egynéhány éves Pei Pei hercegnő (a szépséges Lucy Liu) és a császári testőrség kétbalkezes tagja, Csong (John) Weng (Wayne) (Jackie Chan), aki maga Z (a Z, a hangyából) és a Bogár (a Bogár életéből): a hercegnő tetszik neki (pedig közönséges halandóként sohasem lehet az övé) és mindig mindent elront (amit csak el lehet).

Az idill azonban nem tart sokáig: a Hercegnőt elrabolja a gonosz angoltanár, akit az újvilági diaszpóra triádjainak vezetője bérelt fel a szörnyű tettre. A nemes hölgyet Amerikába szállítják, Carson Citybe, és amint az a hátrahagyott levélben szerepel, idevárják érte a százezer dolláros váltságdíjat is. A Császár testőrségének három tagját küldi el a pénzzel, meg Csong Wenget, ráadásként, hogy addig se rontsa a levegőt Kínában. Neki aztán hamarosan társa is akad, egy jenki vonatrabló személyében; sőt, nemsokára nőül vesz egy sziú csajt, akit egy másik sziúnak a mohikánoktól való megmentéséért kapott ajándékba; összefut amishekkel, akik először indiánnak, majd szablyáját meglátva, zsidónak nézik, és figyelmesen Shalom!-mal búcsúznak tőle. A fantasztikus kalandok végén aztán, jól megérdemelt jutalmaként összejön a hercegnővel, a sziú feleséget pedig barátjának, a közben seriffé előlépett vonatrablónak adja át, egy kisebb összegért cserében.

Az eredeti hongkongi Jackie Chan-mozikhoz képest sajnos az Amerikában forgatottak sokkal hebehurgyábban és gyorsabban készülnek: egész filmekre (előkészítéssel, forgatással és utómunkával együtt) nem szokott annyi idő jutni, mint amennyit Jackie odahaza csak gyakorlással töltött. Ettől a busterkeatoni jelenetek sokat szelídültek és a gyorsabb ügymenet kedvéért vágással pótolták a Hong Kongban még aprólékos koreográfiával megtervezett és létrehozott kungfu-jeleneteket.

****** a tízből