Csók, Macsók!

2000.07.24. 11:41
Ha kiderülne, hogy eredetileg milyenféle filmnek készült a Csók, macsók!, könnyebb lenne megmondani, hogy sikerült-e vagy sem olyannak lennie. Akkor talán azt is meg lehetne mondani, hogy mihez képest olyan, amilyen.

Adott egy lány (Robertson), aki a csinos fitos nózijával és gömbölyű seggecskéjével belevág és a közép-nyugati putriból felmegy az Angyalok Városába. De alighogy megérkezik, egycsapásra lepereg róla a Cheepewa Falls-i nagymama bölcs tanítása, hogy drága kisunokám, sose dugjál két férfival párhuzamosan, mert miteszer nő az orrodra. Veronica azonban színésznő akar lenni (miért is ne, ha már filmről van szó?), és ezért bulikba jár brit képzőművész barátnőjével (MacDonald). Na, az egyik ilyen bulin megismerkedik a szőke herceggel, majd nem sokkal később megint egy másikkal, egy barnával. A szőke dobos, a barna író, a szőke izmos, a barna nem az (illetve dehogyisnem, csak nem látszik rajta), a szőke gyúr, a barna cigizik, a szőke bunkó, a barna okos, a szőke egy állat az ágyban, a barna egy érzékeny, a szőke Zed, a barna Abel ž vagyis A-Z, érted?! (A és Z tulajdonságai a film során különben többször is felcserélődnek, általában a forgatókönyvíró-rendező hangulatainak függvényében ž többnyire függetlenül az aktuális motivációktól, a pillanatnyi érzelmi helyzettől vagy a karakterek eredeti jellemvonásaitól.)

Szóval, Veronica mindkét csávóval összejár, de külön-külön, mert ő egy nem-olyan lány. Mivel neki is volt gyerekszobája (mégha Amerikában is), egy idő után bevallja Abelnek Zedet és Zednek Abelt. A macsók nem túl boldogok a hírtől, és bár saját bevallásuk szerint halál szerelmesek Veronicába, nincsenek különösebben megborulva sem. Rendeznek is egy közös vacsorát, hogy kulturáltan tisztázzák a helyzetet, és hogy a fiúk, akik eddig látatlanban utálták egymást, megbarátkozzanak. (Mint a játszótéren. - Miért nem barátkozol a Rótnágel Pistivel? Olyan aranyos. - Folyton fingik.) És tényleg ž vacsora kisvártatva átcsap egy nagy közös hegesztésbe, amit valamilyen kifürkészhetetlen okból a két, eddig egymást gyűlölő heteroszexuális fiú kezd el egy heves smárral.

Az események ezután felgyorsulnak, ugyanis egy terhességi teszt hamar kimutatja, hogy bohóc került Veonica fiókjába, szóval mihamarább megoldást kell találni a helyzetre. A két töketlen macsónak nincs túl sok konstruktív ötlete, úgyhogy Veronica előbb a brit képzőművész barátnőhöz költözik, majd egy tévérendezőhöz, akivel a fenti események közben ismerkedett össze. A helyzet odáig fajul, hogy már úgy néz ki, esküvő lesz a dologból, de aztán a két macsó megrázza magát és egy meseszerű megoldást választva, elhozzák a nőt és megszülik a gyereket.

Hát, ez a történet nagyjából. És bár a színészek felettébb erőtlenek, a rendezés mérsékelten zavaros, a film akár még egy közepesen nézhető mozi is lehetne, ha nem nélkülözné teljességgel a szenvedélyt. Szex és szerelem szenvedély nélkül: ezt nem gondolhatták komolyan!

Csók, Macsók!
Splendor, 1999
színes, feliratos amerikai vígjáték, 93 perc
rendező: Gregg Araki
szereplők:
Kathleen Robertson
Jonathon Schaech
Matt Keeslar
Kelly Macdonald