Fekvőrendőr

2000.04.02. 19:38
Nyomkeresés közben fekete rendőrt lezuhanó cső nyakon vág, de túléli: innen fogva hanyatt fekszik, egyfolytában beszél és egyetlen mozogni képes ujjával elirányít egy kazal számítógépet. Amúgyis rettentően okos, a bénultság ráadásul kiélesíti az érzékeit - csak teste nincs, hogy akciófilm-hőssé legyen. Így aztán mit is tehetne, készül a kegyes halálra.

Denzel Washington és Angelina Jolie a film egyik jelenetében
Varjúdombi mesék
Csinos rendőrlány egy idegroncs, egyszerre nyomasztja múltja és jövője, de aztán kiderül, hogy csinos rendőrlány jobb nyomkereső mint Old Shatterhand, úgyhogy egymásra talál a fekvő rendőrrel, Az agyal, Ez cselekszik, és így együtt üldözik a gonoszt.

Gonosznak súlyos pszichés problémái vannak, de ezek csak a film végére derülnek ki, viszont annyi előre is tudható, hogy ő is borzasztóan okos és persze nem ismer kegyelmet.

Filmnek sok okoson kívül műfaja is van: thrillernek mondják, ami azt sugallja, hogy agyon izgulnunk kell a moziban. Nos a Csontember egy bone collector, csontokat gyűjt, amely izgalmas történet nagyjából annyira izgalmas, mint a Varjúdombi mesék : ez a hasonlat a film színvonalának jellemzésére is szolgálhatna, ha azt nem tudná tovább pusztítani Denzel Washington siralmas alakítása.

A filmnek szegénynek a műfaján kívül még rendezője is van, aki szerint úgy születik az izgalom ha hisztis rendőrlányok egyedül mennek a sötétben és minnél gusztustalanabb hullákat találnak. Ez a vonal aztán le is kötötte a rendező minden energiáját, úgyhogy érdemi nyomozásra, logikai feladványra, feszültségre már nem is jutott belőle. Ez végülis nem nagy baj: legalább a nézők egy része édesdeden szundikálja át a filmvégi abszolút mélypontot, amikor a Jó és a Rossz összeverekednek. A magatehetetlen rendőr és a bestiális sorozatgyilkos gigászi csatájának végén pedig...