Szétesett nő zöld bőrkabátban

2000.05.11. 16:02
Kicsit ódzkodva ültem be ,,Az új Éva" előadására, ezek a francia filmek, pláne a szerelmes vígjátékok nekem többnyire túl személyeskedők. Kár volt aggódnom, a film hihetetlenül vicces, és bár távolságtartás nem jellemzi, azért nem mászik az ember arcába és nem bocsátkozik mélylélektani elemzésekbe.
Még lefeküdni is hajlandó egy pszichológussal
Az alaphelyzet egyszerű és ismerős: Camille (Karin Viard), a huszon-harmincéves tanárnő egyik buliból a másikba zuhan, többnyire teljesen szétütve és álmai férfiját keresi. Bár mobilja állandóan csöng, és üzenetrögzítőjén is kétértelmű utalások várják, az igazi még nem jelentkezett.

Egy nap aztán hazafelé tart frissen kiváltott antidepresszánsait cipelve - reggelre gyorsító, estére lassító -, melyeket jól láthatóan szégyell. ,,Nem vagyok beteg, nem vagyok beteg" - mondogatja, majd csúnyán elbotlik, szétterítve az úttesten ötven doboz gyógyszert és elbőgi magát. Ekkor lép a színre Alexis (Pierre-Loup Rajot), a szimpatikus szép szocialista (ezt még nem tudjuk, csak az alliteráció kedvéért), és segít neki összeszedni a drogokat, melyeket közös erővel a kukába dobnak. Alexis távozik, Camille azonban nem hagyja annyiban a dolgot, és nyomozni kezd a pasi után.

Széjjelfele menő házaspároknak ellenjavalt
Kideríti, hogy Alexis a helyi szocialista párt egyik fő aktivistája, ezért elkezd gyűlésekre járni. Radikális javaslatain megbotránkoznak a párttagok, Alexis azonban remekül szórakozik, és egyre jobban tetszik neki a lány. Amikor egy illegális plakátragasztás alkalmából ronggyá áznak, felhívja Camille-t lakására - ahol egy jóltáplált, pirospozsgás feleség és két szőke kislány fogadja őket.

Az erővonalak ezzel felvázolódtak, bárki más számára egyértelmű lenne, hogy ezt a történetet elbukta. Nem így Camille, aki még lefeküdni is hajlandó egy pszichológussal némi elemzésért és jövendőmondásért cserébe. Bár a doki sem jósol sok jót neki, ő nem adja fel: némileg mazochizmusból, némileg aljasságból összebarátkozik a feleséggel (Isabelle - Catherine Frot) és vacsorázni kezd járni hozzájuk. Alexis persze eleinte semmit nem vesz észre, a felesége hamarabb rájön, hogy mit akar a másik nő. Aztán Camille egy buliban szerelmet vall Alexisnek a fürdőszobában, majd rákúrja a kezére az ajtót. Ezután egy darabig nem találkoznak.

A film további részében Camille férjhez megy, és teherbe esik, de nem áruljuk el, hogy kihez és kitől, ez utóbbit ugyanis ő maga sem tudja. Izgékonyabb nézők kedvéért azonban elárulhatjuk, hogy rendes hollywoodi filmhez illően minden vidáman végződik, rendes európai filmhez illően azonban jócskán van csavarás a végén is. Széjjelfele menő házaspároknak ellenjavallt.