Az oroszok már a spájzban vannak

2000.05.16. 15:34
Csoda! Csoda! Csak azértis csoda történt!, sziszegik összeszorított foggal a slemilek, mikor kialszanak a fények a gettóban. Csak a hitetlen hülyék hihetik azt, hogy egy áramszünet történhet véletlenül is, ráadásul pont akkor, amikor a bajban már más nem segíthetett.
Hazudós Jakab egy virtigli magyar film
A Hazudós Jakab nem látható a magyarországi mozikban. Pályafutását azonnal a video-tékákban kezdi. Pedig elsőre úgy tűnik, tarolhatna akár nagyban is. A főszereplő: Robin Williams. A sztori: egy eredeti történet. A forgatás helyszíne: Fót, Magyarország.

A második világháború idején Jacob Heym (Williams) több száz sorstársával egy lengyelországi gettóban él, ahová négy éve semmilyen információ nem jutott el a külvilágból. Történetünk kezdetén Jacob véletlenül mégis hírekhez jut: a felszabadító Vörös Hadsereg már négyszáz kilométerre megközelítette őket--vagyis van remény a túlélésre! Mikor elmeséli az örömhírt, az emberek újra reménykedni kezdenek, a gettóban kevesebb lesz az öngyilkosság, újra látni mosolygó arcokat. Ugyanakkor elterjed a pletyka, hogy Jacob-nak van egy rádiója, onnan szerezte az információit. A rádió pedig tiltott jószág a gettóban, legalábbis a Gestapo szerint. Így Jacob most kényszerhelyzetbe kerül: vagy bevallja a többieknek, hogy nincs rádiója és a továbbiakban ne számítsanak reménykeltő hírekre; vagy bevállalja, hogy ezután is hazugságaival önt lelket sorstársaiba, kockáztatva azt is, hogy a Gestapo tudomást szerez a dologról. Bárki kitalálhatja, hogy döntött: a cím segít.

Bár a filmet az amerikai TriStar Pictures gyártotta és a főszereplő is egy amerikai, a Hazudós Jakab mégis egy virtigli magyar film. A magyar származású Peter Kassovitz írta és rendezte, illetve a magyar származású, de Magyarországon élő operatőr, Ragályi Elemér fényképezte. Williams mellett olyan ismerős arcokat látunk a vásznon, mint Kathleen Gati, Éva Igó, Ági Margitai, János Kulka, Ádám Rajhona vagy éppen Péter Rudolf. Szóval kínálja magát egy ütős promóció és egy látványos hazai siker.

Úgy néz ki, mintha díszletek között játszódna
Hogy mégsem így történik, abban nagy szerepe van például Roberto Benigni-nek és Az élet szép-nek, ami a csillagok különleges állása (ha úgy tetszik, egy csoda) folytán pont valami hasonló történetet mesél el, pont egy évvel korábbi bemutatóval, de pont úgy, hogy egy jókora amerikai cég (a Miramax) jókora amerikai főnöke (Harvey Weinstein) állt mögé, egy nem kicsit agresszív promócióval, amivel a Hazudós Jakab very low budget-ja nem versenyezhetett. Tehát filmünk nem tudott tarolni Amerikában, és így már Magyarországon sem lehetett esélye. Szabó István is csak azóta menő rendező, amióta István Szabó.

Meg aztán, a Hazudós Jakab-ot elnézegetve, az is kiderül (megint), hogy a jó öreg Spielberg mester mégiscsak tud valami olyat, amit más nem. Esetünkben azt, hogy a Schindler listája gyakorlatilag az egyetlen olyan munka az utóbbi időben a gettók és a koncentrációs táborok világából, amiben elhihető, hogy megnyomorított és összetört embereket látunk, nem pedig átöltöztetett és bepiszkolt statisztákat. A Schindler nyújt egyedül olyan vizuális hitelességet, amitől egy ilyen mozi működni kezd. A Hazudós Jakab valamitől mégiscsak úgy néz ki, mintha díszletek között játszódna. Valamit mégsem tud, amit a Schindler igen. Nem tudom, mit, nem tudom, hogyan, de szeretem hinni, hogy ez nem pénz kérdése.