Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Sas Tamás filmje nyert a kairói filmfesztiválon

2003.10.18. 18:08
Kapcsolódó cikkek (1)
Sas Tamás kapta a legjobb rendezés díját Szerelemtől sújtva című filmjéért a Kairói Nemzetközi Filmfesztiválon pénteken. A rendező az Indexnek elmondta, hogy nem minden sikerült az egyiptomi fővárosban a tervei szerint.
Sas Tamás a legjobb rendezés díját a Szerelemtől sújtva című filmjéért az A kategóriás 27. Kairói Nemzetközi Filmfesztiválon nyerte. A rendező péntek esti ünnepélyes díjkiosztón személyesen vette át a díjat.

- Nagyon boldog vagyok, bár tudom, hogy ez a díj a magyar megítélésen semmit nem változtat - mondta a rendező az Indexnek. - A film viszont elkezdi a maga útját különböző fesztiválokon, ahova így meghívást kapott, például kezdésként Londonba és Brüsszelbe megy.

Sas Tamás elsősorban azt remélte, hogy a szinte egyszemélyes szerelmi drámájának főszereplőjét Kovács Patríciát részesítik méltó elismerésben. De minden ováció ellenére, amit a kairói bemutató után a szintén személyesen megjelenő Patrícia kapott, egy kínai színésznőt díjaztak.

A rendező elmondása szerint semmilyen tájékoztatást nem kaptak a fesztivál résztvevői arról, hogy az egyetlen egyiptomi résztvevő Khaled Al-Hagar filmjét kizárták a versenyből zsidóbarátságra hivatkozva.

Sas Tamás nemcsak a fesztivál miatt utazott az egyiptomi fővárosba, hanem a következő filmjéhez is keresett partnereket. - Csakhogy Kairó nem az a hely, ahol olyan kapcsolatépítés működik, ami a magyar filmgyártáshoz kell - tette hozzá végül sajnálkozva.

Az október 7. és 17. között zajló egyiptomi fesztiválon a magyar versenyfilmet európai, távol- és közel-keleti alkotásokkal együtt tette mérlegre a Jean-Claud Brialy francia színész vezette zsűri. Versenyen kívül a számos indiai, iráni, dél-koreai, német, olasz és amerikai film mellett még két magyar produkció is szerepelt: Bereczki Csaba Bolondok éneke és Tóth Tamás Rinaldo című filmje.