Sas Tamás Kairóba megy

2003.10.09. 15:50
A 27. Kairói Filmfesztivál versenyprogramjában szombaton vetítik Sas Tamás Szerelemtől sújtva című filmjét. A Máté Gábor és Kovács Patrícia főszereplésével készült szerelmi drámának a megosztott hazai kritikák után ez lesz az első nemzetközi megmérettetése.
Sas Tamás, Kovács Patrícia és a film producere Szekeres Dénes a bemutatóra utazik. "De nem azért, mert a film díjazására várok" - mondta az Indexnek a rendező. "A kelet Hollywood-jának nevezett egyiptomi filmfesztivál nincs bent az első három A kategóriásban, így a díjazás nem is jelentene nagy elismerést. A filmem számára csak a részvétel a fontos" - fejtegette Sas, majd elárulta, azért abban reménykedik, hogy a még mindig főiskolás Kovács Patrícia színészi alakítását végre megfelelően fogják értékelni. A rendező a kairói utat inkább következő filmjének előkészítésére, kapcsolatépítésre és helyszínkeresésre szeretné fordítani.

Apám beájulna

A Szerelemtől sújtva című film a hazai bemutatkozásakor megosztott kritikákat kapott, de a rendező elmondása szerint nem ez a fesztiváloztatás hiányának az oka. "Azért nem hívták eddig külföldre, mert a menedzselése helyett tavasszal már az újabb projekttel, a Salinger Richárd regényéből készült Apám beájulna című filmmel foglalkoztam" - mondta Sas. A Gáspár Kata és Csősz Boglárka főszereplésével készült tinivígjáték magyarországi és krétai forgatása után jelenleg a trükkutómunkáknál tart, a bemutatója december 11-én lesz.

Az egyiptomi fesztivál

Az egyiptomi fesztiválon a magyar versenyfilmet európai, távol- és közel-keleti alkotásokkal együtt teszi mérlegre a Jean-Claud Brialy francia színész vezette zsűri. Versenyen kívül a számos indiai, iráni, dél-koreai, német, olasz és amerikai film mellett még két magyar produkció is szerepel: Bereczki Csaba Bolondok éneke és Tóth Tamás Rinaldo című filmje.