Judit
2 °C
7 °C

A Sony veszi meg az MGM filmstúdiót

2004.09.14. 11:05
A Time Warner kihátrált; túl magas volt a közel 5 milliárd dolláros vételár - adta hírül a Variety.
A Sony Corporation hétfőn elvi megállapodást kötött a Metro-Goldwyn-Mayerrel, miszerint a japán óriáscég 4,94 milliárd dollárt fizet az utolsó legendás, független hollywoodi filmstúdióért.

Az előzőleg biztos befutónak tartott Time Warner kiszállt a versenyből, miután a hétvégén a Sony félmilliárd dollárral emelte a tétet. Az üzlettel a Sony hozzájut a hollywoodi filmek legnagyobb arzenáljához, hiszen több mint nyolcezer klasszikus van az MGM birtokában, mint például a Rocky vagy a Rózsaszín Párduc. A filmeken kívül a folytatások joga is a japán cégre száll, így például a James Bond-széria következő része is Sony produkció lehet majd.

Adósság

#alt#
Kirk Kerkorian

A megállapodás értelmében a Sony részvényenként 12 dollárt fizet a stúdiónak, ami összesen 2,94 milliárd dollárt jelent. Az elektronikai cég vállalta, hogy rendezi az MGM 2 milliárdos tartozását is, így áll össze a csaknem 5 milliárd dolláros vételár.

A Time Warner áprilisban kezdte a licitálást és több alkalommal is úgy tűnt, ők írhatják alá az adásvételi szerződést. A Warner azonban tartotta magát ahhoz, hogy nem ad 11 dollárnál többet egy MGM-részvényért és végül a Sony erre is ráígért.

Egy csekken

Az MGM főrészvényese, a nyolcvanhat éves Kirk Kerkorian, állítólag egy összegben akarja megkapni a stúdió értékét. Az igazgatótanács szeptember 27-én hagyja jóvá az üzletet. Az egyelőre hathónaposra becsült átmeneti időszakban a két cég külön jelenik meg a piacon.

A jövő

A hírre azonnal beindultak a találgatások a filmszakmában. A Metro-Goldwyn-Mayer 2005-re nyolc film forgatását tervezte; ezek között van a már említett a huszonegyedik Bond-film, valamint a Szóljatok a köpcösnek, a Birkanyírás, és a Rózsaszín Párduc újabb része. Az eredetileg is a Sony-hoz tartozó Pókemberrel és a most megszerzett James Bonddal a japán cég az egyik legkomolyabb tényező lesz a filmpiacon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?