Igazi gladiátorok

2000.06.14. 18:05
A történet a látszat ellenére teljesen klasszikus. Egy tehetséges, de éretlen fiatalember (Foxx) felemelkedését, bukását és magára találását nézhetjük végig--miközben a fiatalember jellemfejlődésével párhuzamosan az idősebb és tapasztaltabb feljebbvalója (Pacino) ellenségből mentorrá szelídül. A történet hátteréül az amerikai foci felemelőnek nem, de őrülten izgalmasnak nagyon is nevezhető világa szolgál.
Pacino kedves és szimpatikus
Bár az end elég gázosan lesz happy, ezt mégis könnyű szívvel megbocsátjuk, hiszen esetünkben a történet másodlagos, és amit látvány címen az arcunkba kapunk, az elképesztően hatásos. (Jellemző adat a végefőcímről, hogy a filmnek négy vágója volt, ami valószínűleg elengedhetetlen volt ahhoz, hogy ne több évig dolgozzanak a klipszerű jelenetek utómunkáján.)

A vizuális hatásoknak köszönhetően tényleg ott vagyunk az arénában, tényleg mi vagyunk a gladiátorok és tényleg a mi fejünket veri az ellenfél (értsd: ellenség) a földbe; a mi bordánk reccsen, a mi szemgolyónk hever a fűben és a mi vérünket akarják kiontani. Minden idegszálunkkal a figura számára koncentrálunk, amit csak a kilövés és becsapódás előtti utolsó pillanatban közöl velünk a quaterback.

Ha már itt tartunk, én kosárlabda-fan vagyok és sosem értettem, mit lehet ezen a buta sporton szeretni, hogy mi lehet az a titkos erő, ami a nálam semmivel sem hülyébb amerikaiakat hétről hétre a tévé elé és a lelátóra ülteti. Nem állítom, hogy a film láttán megszerettem az amerikai focit, de valamit megéreztem abból, hogy az ember zsigereiben leginkább olyasmihez vonzódik, ami a szenzáció, a botrány iránti vágyait/kiváncsiságát elégíti ki. Ez a vágy ugyanis emberibb és spontánabb, mint bármilyen igény a kíméletességre, a józanságra és a méltóságra.

Pacino különben olyan kedves és szimpatikus, amilyennek még sosem láttam filmen--talán az egy Keresztapa III-at leszámítva, ahol a végén minden tettét megbánja és is így hal meg, kedvesen, boldogtalanul, bűneivel kibékülve. Kivételesen még a cím és a Ben Hur-idézetek is indokoltak, de még Charlton Heston szerepeltetése is, ami bőven túlmutat az egyszerű gegen, ami úgyis kézenfekvő.