A Gladiátor kapta a legjobb filmért járó Oscart

2001.03.26. 08:00
Különösebb meglepetések nélkül zárult a helyi idő szerint vasárnap este tartott 73. Oscar-díjkiosztó gála Los Angelesben. A korábbi filmdíjakat besöprő Gladiátoré lett többek között a legjobb filmért járó díj, de a tajvani Tigris és Sárkány és az itthon még nem vetített Traffic is több aranyszobrocskát vihetett haza. A legjobb női színész Julia Roberts, a legjobb férfi színész Russel Crowe lett. A magyar vonatkozású alkotások közül sem Koltai Lajos, sem Marozsán Erika filmje nem kapott díjat.
Tizenkét jelölésből öt díj
Russel Crowe a Gladiátorban
A várakozásoknak megfelelően a tizenkét kategóriában jelölt, Ridley Scott rendezte Gladiátor söpörte be az idei Oscar legjelentősebbnek tartott díjait. A római korban játszódó filmeposz kapta a legjobb film, a legjobb jelmez, a legjobb vizuális effekt, a legjobb hang és a legjobb férfi színészi alakításért járó aranyszobrot. Russel Crowe-t, a filmben római tábornokot alakító új-zélandi születésű és Ausztráliában nevelkedett színészt tavaly jelölték először Oscar-díjra.

Ziyi Zhang, a Tigris és Sárkány egyik főszereplője a díjkiosztón
A tíz jelölést sokan az ázsiai filmeknek szóló gesztusként értékelik
A nőknél Julia Robertset díjazták az Erin Brockovich - Zűrös természet c. filmben nyújtott alakításáért. A film rendezője Steven Soderbergh egy másik produkcióval is nagy sikereket ért el: az itthon még nem vetített Traffic című film öt jelölésből négyet nyert el, köztük a legjobb rendezői díjat. Az amerikai drogkereskedelem és a politika összefonódásáról szóló történet elvitte a legjobb férfi mellékszereplő díját is: a Puerto Ricó-i születésű Benicio Del Toro ugyanezért a szerepért korábban Arany Glóbuszt is kapott.

A nem angol nyelvű filmek közül a tajvani Tigris és Sárkányt díjazta az akadémia. Az Ang Lee által rendezett, tíz kategóriában jelölt alkotás elnyerte a legjobb művészeti rendezés, a legjobb filmzene és legjobb operatőri munkáért járó díjat. Ez utóbbi sajnos azt is jelenti egyben, hogy a Maléna fényképezéséért Koltai Lajos nem kapott elismerést.

Tom Hanks idén nem kapott díjat
A Számkivetettben nyújtott alakításáért legjobb férfi színésznek jelölték
A másik magyar vonatkozású film a rövidfilm kategóriában jelölt One Day Crossing, melynek főszereplője Marozsán Erika már több nemzetközi hírű filmben is játszott. Ebben a kategóriában végül a Florian Gallenberger által rendezett Quiero ser nyert.

A legjobb betétdal a Bob Dylan által írt Things Have Changed lett, mely a Wonder Boys - Pokoli hétvégében hangzik el. A beat-zeneszerző Ausztráliából közvetítve köszönte meg a díjat.

Tiszteletbeli Oscart kapott Ernest Lehman forgatókönyvíró és Jack Cardiff veterán operatőr, életműdíjban részesült a 81 éves Dino De Laurentiis producer.

>>A 23 kategória jelöltjei és díjazottai>>

Oscar-kisokos

Legjobb filmek 1990-2000 (Oscar-díjak / jelölés)

1990 - A farkasokkal táncoló (7 / 12)
1991 - A bárányok hallgatnak (5 / 7)
1992 - Nincs bocsánat (4 / 9)
1993 - Schindler listája (7 / 12)
1994 - Forrest Gump (6 / 13)
1995 - Rettenthetetlen (5 / 10)
1996 - Angol beteg (9 / 12)
1997 - Titanic (11 / 14)
1998 - Szerelmes Shakespeare (7 / 13)
1999 - Amerikai szépség (5 / 8)

Oscar-rekorderek

Az Oscar-díj történetében A. Walt Disney viszi a pálmát, aki 64 jelölésből 26 alkalommal kapta meg az aranyszobrocskát. A nőknél Katharine Hepburn és Meryl Streep kapták a legtöbb jelölést, mindketten 12 alkalommal, Hepburn négyszer, Streep pedig kétszer vihette haza a szobrot.

Miért pont Oscar?

A díj nevének eredetét senki nem ismeri biztosan. A hollywoodi legenda szerint a filmakadémia egyik alkalmazottja kezdte el Oscarnak hívni a szobrocskát, mert az hasonlított az ő azonos nevű bácsikájára. A név végül ráragadt, 1939-től kezdve epdig hivatalosan is ezen a néven hívták a díjat.

Ki ítéli oda a díjakat?

A jelöltekre az Amerikai Filmakadémia (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) több mint hatezer tagja adhat le szavazatot. A jelölések felől az akadémia szakkolégiumai döntenek (pl. a rendezők szakkollégiuma dönti el, hogy kit jelöl legjobb rendezőnek).

Tagság + szakkollégiumok

Filmakadémiai tagfelvételről a tizenhárom szakkollégium vezetőiből alló főtanács dönt. A felvétel legfontosabb kritériumai: - egy Oscar-jelölés, kiemelkedő filmes tevékenység + 2 szakkollégista ajánlása. (13 + 1 akadémiai szakkollégium: színészi-, művészeti igazgatói-, rendezői-, operatőri-, vágói-, zenei-, produceri-, PR-, rövidfilmes és animációs-, hang-, írói-, látvány- és gyártásvezetői, 2001-től kezdve a dokumentarista- is.)

Gála + televízió

Az első ünnepélyes díjkiosztó gálát 1925. május 16-án tartották a hollywoodi Roosevelt Hotelben. Az eseményen 250-en vettek részt, a belépő 10 dollárba került. Az Akadémia 1953-ban adott először engedélyt az esemény közvetítésére, 1966-tól pedig már színesben élvezhette a díjkiosztót az Egyesült Államok lakossága.