Polanski kapta a César- és a BAFTA-díjat is

2003.02.24. 12:26
A franciákat és az angolokat nem érdekli Polanski pedofil múltja, hiszen A zongora tarolt Londonban és Párizsban is, így talán az Oscar sincs már annyira távol.
Roman Polanski és a tavalyi cannes-i filmfesztiválon Aranypálmát nyert A zongorista című film lett a Francia Filmművészeti Akadémia ünnepélyes díjkiosztójának legnagyobb nyertese.

Adrian Brody Polanski szerepében a díjátadón
A lengyel származású francia rendező önéletrajzi elemekkel tarkított filmje hét Césart kapott: a legjobb francia filmnek, a legjobb rendezőnek és a legjobb férfiszínésznek járó díjon kívül A zongorista begyűjtötte a legjobb zenéért, hangért, képért és díszletért kiosztott trófeát is.

Roman Polanski, aki maga a krakkói gettó túlélője, s akinek édesanyja az auschwitzi koncentrációs táborban halt meg filmjében a varsói gettó borzalmait túlélő Wladislaw Szpilman lengyel zongoraművésznek állít emléket.

A legjobb külföldi alkotásnak járó Césart első ízben dokumentumfilm kapta: az amerikai Michael Moore filmje, a Bowling for Columbine két kamasz fiú 1999-es középiskolai ámokfutásáról szól, amely több mint tíz diák halálával végződött. Először adtak ki Césart a legjobb európai uniós film kategóriájában. Ezt a spanyol Pedro Almodóvar kapta Beszélj hozzá című filmjéért, így az Oscar-díjas rendező alkotása egyre nagyobb eséllyel pályázik az Amerikai Filmakadémia idei díjára is.

Egy nappal franciaországi diadalútja után Roman Polanski holokauszt-drámája, A zongorista nyerte a Brit Film- és Tévéművészeti Akadémia (Bafta) idei legrangosabb díjait is, megelőzve a jóval esélyesebbnek tartott Chicago, illetve a Gangs of New York című műveket. Az 54. alkalommal megrendezett vasárnap éjszakai Bafta-díjkiosztón Polanski alkotása a legjobb film és a legjobb rendező díját kapta.

A londoni West End mozi- és színházi negyedének közepén, a Leicester Square-i Odeon filmszínházban megtartott idei gálán a rendező nem jelent meg, a díjat nevében a film amerikai főszereplője, a lengyel apától és magyar anyától származó amerikai Adrien Brody vette át.

A zongorista
A Bafta-díjkiosztó idei igazi esélyese nem Polanski alkotása volt, hanem a Rob Marshall rendezte Chicago, valamint Martin Scorsese filmje, a Gangs of New York: mindkét alkotást 12 különböző kategóriában jelölték. Polanskit korábban azért sem számították az esélyesek közé, mert rovott múlja miatt sokaknak erkölcsi kifogásai voltak esetleges díjazása ellen. A lengyel származású rendezőt ugyanis 1977-ben kiskorú molesztálása miatt letartóztatták az Egyesült Államokban, de az ítélet elől Európába szökött. A váratlan siker azonban arra utal, hogy a zsűrit nem befolyásolta Polanski zaklatott múltja, így egyesek szerint akár az Oscar-díjat is megkaphatja.

A Chicago végül két kategóriában lett első: Catherine Zeta Jones, Michael Douglas felesége a legjobb női mellékszereplőnek megítélt elismerést vehette át, és a musical kapta a legjobb hanghatásért járó díjat is. A Gangs of New York egy kategóriában győzött: Daniel Day-Lewisé lett a legjobb férfi főszereplőnek kiosztott díj. A legjobb női főszereplőnek a brit akadémia Nicole Kidmant választotta a The Hours címu filmben nyújtott teljesítményéért. A legtöbb díjat - szám szerint hármat - a Gyűrűk ura újabb epizódja nyerte: Peter Jackson filmjének adták a legjobb különleges látványhatásért, valamint a legjobb jelmezért járó Bafta-díjat, és a mű kapta az Év filmje elismerést is, amelyet a közönségszavazatok alapján osztanak ki.