Szabolcs
20 °C
35 °C

Minden idők legdurvább filmje?

2003.08.14. 16:33
Megtaláltuk az első - nekünk legalábbis első - kritikát Quentin Tarantino októberben a moziba kerülő Kill Bill 1 című filmjéről. Az Ain't It Cool News webszájt kritikusa, Peeshypunk szerint a mozi lendületes adrenalinroham, nem nagyon csavaros történettel, ám annál látványosabb és kegyetlenebb jelenetekkel.
Peeshypunk Bostonban, egy elővetítésen látta a filmet, a rendező jelenlétében, ahol ugyan aláírt egy titoktartási nyilatkozatot, de nem tartotta be.

Tarantino a vetítésen Battle Royal-os pólót viselt. A Battle Royaleegy kultikusan durvulós japán film, amelyikben a gazdasági válságba és anarchiába süllyedt országban egy központi terv alapján összefogdosnak gimnazistákat, akiket 42-esével kiraknak egy lakatlan szigetre. Mindenki mindenki ellen, csak egy élheti túl. A filmet kegyetlen jelenetei miatt Amerikában betiltották 2000-ben. Több beszámoló szerint - vegyük mondjuk ezt - a Battle Royale közben nagyon vicces.

Közelről, fejbe

A Kill Bill első részének fekete-fehér nyitó snittjein a véres Uma Thurman (ő a főszereplő bérgyilkosnő, aki bosszút áll a családja lemészárlásáért) kinéz a képből, ahová benyúlik egy kéz és letörli a vért az arcáról egy zsebkendővel, amelyiknek a sarkába az van hímezve, hogy Bill. Némi sajnálkozás után egy férfihang azt mondja: "Biztosan szadistának tartasz. Na, most figyelj, megmutatom mennyire szadista bírok lenni." Azzal közvetlen közelről fejbe lövi.

A mozi a következő snittől színesbe vált és elkezdődik a bosszúhadjárat. Peeshypunk megjegyzi, hogy bár a Tigris és Sárkány koreográfusa, Yuen Wo-Ping volt a film harcművészeti tanácsadója, a jelenetek nem a most divatos balettos-repkedős-artisztikus karatevonalat követik, hanem nyersek, naturalisták és brutálisak.

Levágják

Az egész sztorit itt nem meséljük el, de a fantáziálást segítheti, hogy Peeshypunk még életében nem látott olyan durvát filmen, animációban vagy élőben, mint az egyik nagy öldöklős jelenet, melyben megszámlálhatatlan kart, lábat és fejet metélnek le és mindenhonnan spriccel a vér.

A szaklapok szerint kérdés, hogy a filmet a véres jelenetek milyen formában engedik bemutatni Amerikában. A maratoni forgatás során túl hosszúra nyúlt, ezért két darabra választott Kill Bill első részét a tervek szerint októberben, a másodikat pedig jövő januárban mutatják be az Egyesült Államokban.