Árpád
-2 °C
4 °C

Nomen est omen

2000.05.16. 12:50
Képzeljük el, hogy falatozás közben hirtelen megroppan a párizsis szendvics a fogunk alatt, valami nagyobb cupák, amelyről egyből bevillan, hogy miből is darálhatták tulajdonképpen össze azt, amit épp lenyeltünk. Persze mindig is tudtuk, hogy az ott a kenyéren nem pármai sonka, mégsem rágódtunk azon, hogy milyen is a fejhús vagy az ipari szalonna.
Hülyegyerek a gazdag machó szerepében-házában-kocsijában
Így jártam valahogy a Tök alsó című darabbal. Noha előzetesen igyekeztem rábutítani az agyamat, és mondogattam magamnak, hogy vicces lesz, vicces lesz, ám semmit sem ér ez akkor, ha a rendező az egyébként tűrhető színvonalú vígjátékában negyedóránként, mindent, de mindent alulmúló, ordánáré gegekkel döbbent rá, hogy milyen egy értéktelen szemetet is csinált.

Ha egy vak nő a serpenyő mellé üti a tojást, ha hosszú percekig hallgatni kényszerülök a hasmenős széklettel távozó hangokat és a többi, és a többi, akkor onnantól kezdve már a középszerű, de profin tálalt poénokon sem tudok nevetni.

Pedig a minden eredetiséget nélkülöző alaphelyzet (hülyegyerek a gazdag machó szerepében-házában-kocsijában) még nem predesztinálná a filmet arra, hogy ilyen mélységekben végezze. Születtek már igen szórakoztató darabok is abból, hogy a közepes tréfák jó előadással párosultak (elég itt csak a hasonló alapszituációjú Hóbortos hétvégére, vagy a Csupasz pisztoly 1-re gondolnunk).

Azért éppen eléggé alávaló
A Tök alsó esetében azonban egyszerűen nincs választásunk, csak ülünk a székben, és nem értjük: hogy a vérbe' nem volt egyetlen ember az alkotók között, akinek feltűnt volna, hogy a vak ember nem látta-típusú poénok nem viccesek, hanem szégyellni valóak és kínosak, és hogy az ilyen megmozdulások magukkal rántanak mindent, ami csak a környékükön található, beleértve a hangulatunkat is.

Persze lehet, hogy csak én vagyok túlérzékeny, a film pedig kacagtató és sikeres lesz, miként az lett a nem is oly rég vetített Keresd a nőt című opus is, amelyben sikerült a filmvígjáték-műfaj történetének vitathatatlan mélypontát elérni (a főhős fülcimpáján csüngő ondóról a főhősnő elhiszi, hogy zselé és a hajába keni). A Tök alsó ennyire nem alávaló, de azért éppen eléggé.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?