Dekadens szellentés

2000.11.27. 11:23
Sok filmet láttunk már a Napkirály egyszerre lenyűgözően pompázatos és útszélien mocskos udvarának életéről. A Vatel című francia alkotás sem változtat a jól ismert képen, megismerhetjük XIV. Lajos és kísérete szifilisztől szennyes orgiák, pazar lakomák és színdús színházi előadások egyhangú váltakozásában múló napjait, amiket csak néha fűszerez egy kevés görögtűz, csipetnyi vadászat, és némi pedofília.
A bájos Uma Thurman barokkos dekoltázsa
Gerard Depardieu Condé herceg hoppmesterét, Vatelt alakítja ebben a filmben, akinek élete csúcspontját jelenti a királyi udvar háromnapos látogatása. A harmónia és ellentét egységén nyugvó ragyogó vacsorák megálmodója, tervezője, és kivitelezője szerelmi kalandba keveredik a király kiszemeltjével, Anne de Montausier-vel, rövidke kalandjuk pedig csúfos véget ér a valódi érzelmeket messze elkerülő udvari élet mocsarában. Vatel látszólag a halszállítmány késése miatt érzett szégyenében pusztítja el magát, de mi, nézők természetesen tudjuk, hiszen a rendező lépten-nyomon utal rá, hogy valójában a rabság elől menekül a halálba.

Tim Roth, XIV. Lajos füle
A valós elemeken nyugvó történeten a Rosencrantz és Guilderstein halott című művet jegyző Tom Stoppard is dolgozott, és a rendező Roland Joffé sem amatőr a film világában, mégis jó néhány dolog ellenérzést váltott ki belőlem a vászon előtt töltött 117 perc alatt. Úgy éreztem, hogy a történetet precízen, szinte mértani pontossággal építették fel, így néhány jelenet körülbelül annyira volt hiteles, mint a versailles-i termekben zöldellő műpálmák, vagy a király műhaja. A legcsodálatosabb tűzijáték alatt például meghal egy szerencsétlen lovászfiú: a kéjben tobzódó, mocskos udvar persze önfeledten gyönyörködik a látványban, miközben a színfalak mögött haláltusáját vívja egy egyszerű ember. Szerepel a filmben egy arany láncon tartott papagáj, és mondanom se kell, hogy a főszereplő halála előtt elengedi a madarat, mintegy szimbolizálva a lélek szabadságát, a földi béklyók ledobásának vágyát vagy mit tudom én mit.

Ezek persze csak apróbb hibák, ezért ha szerencsés pillanatban talál meg bennünket a Vatel, akár igazi élvezetet is nyújthat. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a szép képekben elmesélt történeteket és aki szeretné megtudni, hogy hogyan tisztálkodtak 1671-ben - esetleg azoknak, akiket érdekel, hogy mi járt a Napkirály udvarában egy kiadósabb szellentésért.

Vatel
színes magyarul beszélő francia-angol filmdráma 117 perc, 2000
rendező: Roland Joffé
szereplők: Uma Thurman
Gérard Depardieu
Tim Roth
Julian Glover
Julian Sands
Timothy Spall
Forgalmazza a Best Hollywood