Visszajátszás az erőszakra

2003.10.23. 09:45
Az imidzse alapján előre sejthető, hogy a két színész közül csakis Ethan Hawke lehet a drogdíler, aki akármennyire beszívott is, megoldja a bűnügyet. Legalábbis azt hiszi. Richard Linklater három éve készített független filmjét, a Visszajátszást most mutatják be a magyar művészmozik.
Robert Sean Leonard Richard Linklater sorozatban rendezi az Ethan Hawke főszereplésével készült amerikai független filmeket.

A Visszajátszás a sorozat egy régebbi darabja, ami két év várakozás után érkezett el a magyar mozikba. A történet alapképlete egyszerűségével a linklateri receptet követi: egy gimnáziumi szerelmi háromszög tagjainak kellemetlen újratalálkozását láthatjuk tíz évvel az érettségi után. Bár a dráma végig egy kisvárosi motelszobában zajlik, a vágás nélküli 86 perc hamar eltelik.

A drogdíler és a rendező párosába beszáll a nő

Az első jelenetekben a rendezőújonc John - akinek a helyi fesztiválon mutatják be éppen az első filmjét -, pökhendien kioktatja a sörhasú tűzoltó - civilben drogdíler - barátját. Vince válaszként felelevenít egy tisztázatlan eseményt: John tíz évvel korábban megerőszakolta barátnőjét, Amyt.

Amy később megjelenik a szobában, és ezzel az események új fordulatot vesznek. Már nem is tudjuk, hogy ki mond igazat, és ki hazudik.

Uma lemossa a vászonról a Holt költőket

Uma ThurmanEthan Hawke-nak a Nyakunkon az életben kialakított imidzse alapján sejthető, hogy a két férfiszereplő közül a drogdílert játssza, aki akármennyire be van állva, intelligenciája segítségével átlátja a helyzetet, és felülkerekedik a rendezőn.

Hawke partnere Robert Sean Leonard, Amyt pedig Uma Thurman alakítja, aki nemcsak ki-, de le is játssza a Holt költők társaságában befutott két színészt a vászonról.

A függetlenség védjegye: a home-videó

A filmet ugyan a színészek viszik a vállukon, de emellett az amerikai filmek átlagához képest színvonalas párbeszédek teremtik meg a jellemek drámáját. Stephen Belber saját színpadi műve alapján írta a verbális csatára épülő forgatókönyvet.

Linklater filmjének digitális kamerával készített homevideó-szerű beállításai és plánozása az amerikai független vonalat és a kis költségvetést egyaránt jellemzi.

Ethan HawkeA Visszajátszás az egyre jelentősebb szerepet játszó, 4 éve alapított független produkciós cég, az InDigEnt számára készült, mely kizárólag százezer dollár körüli költségvetésű, digitális videókamerával rögzitett produkciók szponzorálásával foglalkozik.

Jelenleg a Linklater Hawke duó a következő beszélgetős-filmet, a Mielőtt felkel a Nap című romantikus dráma folytatását forgatja Párizsban.

színes feliratos amerikai filmdráma, 86 perc, 2001

rendező: Richard Linklater
író: Stephen Belber
forgatókönyvíró: Stephen Belber
operatőr: Maryse Alberti
jelmeztervező: Catherine Marie Thomas
producer: Gary Winick
látványtervező: Stephen Beatrice
vágó: Sandra Adair

szereplők:
Ethan Hawke (Vince)
Robert Sean Leonard (John Salter)
Uma Thurman (Amy Randall)