Óceánjáró vitorlázót kell legyőznünk

2014.08.15. 13:35 Módosítva: 2014.08.16. 17:36

A  Petanic legénysége, Huszti István fotós és Horváth Balázs videós kollégánk a többi versenyzővel együtt reggel elindult Gergelyiugornyára, ahol előbb műanyagpalackokat fognak gyűjteni a Tiszából, majd elkezdik építeni a hajójukat. Amíg ők fúrnak-faragnak, gyorsan megmutatjuk, hogy kikkel kell megküzdeniük a II. PET Kupáért. (A Petanic és a Petkány terveiről már itt írtunk.)

Petőfi

A természetfilmes Molnár Attila Dávid tanulva tavalyi hibáikból tovább fejlesztette a Tengeri malacot, de az alapok maradtak. Szóval hajóját ismét az Oxford-Cambridge kielboatok és a polinéz oldaltámasztós hajók keverékéből készül összerakni. Lesz rajta rendes fedélzet, hogy három gyerekük tudjon mozogni, amíg a napi 10-15 kilométeres távot megteszik, na meg vitorla is. Az evezőket ő és etológus felesége, Kubinyi Enikő fogja kezelni. Tavaly ők voltak a leggyorsabbak, nemsokára kiderül, hogy az idei fejlesztésekkel mire jutnak.

Petőfi
Petőfi

Petológia

Bár ez a terv olyan, mintha két négyéves kisfiú vázolta volna fel, a hajót nem szabad elsőre leírni. Ugyanis, ha profin sikerül egymáshoz rögzíteniük a műanyagpalackokat, akkor akár a legkönnyebb és egyben leggyorsabb hajó készülhet el. A Petológia fedélzetén Andics Attila, az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport munkatársa fog evezni két fiával együtt.

Petológia
Petológia

Csakpet

Valószínűleg ettől a hajótól fog rettegni minden induló, ugyanis a Csakpetet Méder Áron óceáni szólóvitorlázó fogja készíteni Nagy Máté oxfordi kutatóval. Méder 2006-2009 között vitorlásával egyedül kerülte meg a Földet, Nagy pedig nem elég, hogy fizikus és az Oxfordi Egyetem Állattani Tanszékének kutatója, hanem lelkes túrázó és feketeöves kempós is. Hajójuk különlegessége, hogy még a rögzítő elemek is PET-ből készülnek majd.

Csakpet
Csakpet

Tisz(t)apet

A Petkányok (fedélzetén Tóth Zsolt Marcell természetfilmes, Mátyás Attila zeneszerző, az egykori Sex Action gitárosa, Vidos Erik grafikus és egy gyerek) 3 dimenziós ábrázolású terve után a vásárosnaményiek Tisz(t)apete néz ki a legkiforrottabb tervnek. Nem véletlenül, ugyanis fedélzetén jónéhány a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságnál dolgozó szakember fog utazni. A hajót 24(!)-en fogják építeni, akik a túra során váltásban eveznek majd.

Tisz(t)apet
Tisz(t)apet