Judit
3 °C
7 °C

Hó hull a cédrusra

2000.04.17. 18:24
Amerikai sem lennék szívesen, ott sem egy kollektív seggrepacsi az élet, legalábbis az érzelmesebbek számára, hiszen van bőven elszámolni való, ha valaki okot keres a bűntudatra. A Hó hull a cédrusra, már regényként is eléggé nyomasztó volt, gondolom filmként sem egy kacagós, hátbaveregetős alkotás.
"Tehát előjönnek a régi sérelmek..."
Már az alaptörténet sem túl egyszerű. Amerikaiak és amerikai japánok élnek együtt az észak-nyugati partvidéken, egészen pontosan San Piedro szigetén, és alig várják, hogy elővehessék emlékeiket, mert az van bőven. Az alkalom elérkezik, amikor gyilkosság történik a szigeten, és a fehér amerikai megölésével egy japán származású amerikait gyanúsítanak. A filmről szóló szösszenet megírásának egyébként az a legnehezebb része, hogy a rengeteg hülye politikailag korrekt kategóriát megpróbálom rendesen használni, miközben a lap közepén már senki sem tudja, hogy miről van szó.

Tehát előjönnek a régi sérelmek, emlékek, sőt a film végére előkerül Fudzsikó elveszettnek hitt kistáskája is, amiben ugyancsak emlékeket őrzött, de a sós levegő teljesen tönkretette. A tárgyalás során egyesek úgy gondolják, mégsem volt olyan nagyszerű dolog táborba zárni a japánokat, egyesek pedig elveszett szerelmük miatt bánkódnak, mialatt az öreg, de nagyon lelkiismeretes védőügyvéd megpróbálja lerántani a múlt és jelen áttetsző fátylát. Ez alatt hó hull a cédrusra, mint azt az alkotás címe is említi, majd mindenre fény derül.

"A barátok, barátok maradnak..."

A barátok, barátok maradnak, a japán származású amerikaiak a fehér protestáns amerikaiak kezét férfiasan és erősen megszorítják, belenéznek a másik szemébe, és azt gondolják érdemes volt, a rosszak pedig nem szorítják meg egymás kezét és pont az ellenkezőjét gondolják. Így megy ez.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?