Kína rászállt a madárfészek-stadion kitalálójára

2009.07.13. 16:09 Módosítva: 2009.07.13. 16:14
Aj Vejvej adatokat gyűjtött a szecsuáni földrengés kapcsán előkerült korrupciós ügyekről.

Bezáratták a blogját, posztjait pedig eltávolították a Twitter kínai változatáról a nemzetközileg is elismert kínai művésznek, Aj Vejvejnek, akit a világ a madárfészek-stadion révén ismert meg. A kínai művész dolgozta ki a pekingi olimpia nevezetes épületének koncepcióját, amelyet aztán a neves svájci építészpáros, Herzog és de Meuron terveztek meg.

A művész jelenleg a szecsuáni földrengés áldozatairól készít dokumentációs munkát. Mint ismeretes, 2008-as földrengés idején 80 ezer ember vesztette életét. A legnagyobb visszhangot az váltotta ki, hogy a katasztrófa során kártyavárként omlottak össze az iskolák is, maguk alá temetve több mint ötezer gyereket.

Sokan, köztük Vejvej is úgy véli, a tragédia hátterében korrupciós ügyek állnak. A művész internetes oldalán arra gyűjtött bizonyítékokat, hogy a hivatalnokok működésének köszönhetően az épületeket gyengébbre építették, így sikkasztva el jelentős összegeket.

Amióta blogját a hatóságok bezárták, Vejvejt civilruhás rendőrök követik, és magukat igazolni nem hajlandó férfiak jelentek meg anyja lakásán is.

„Újraindítottam a blogomat a blog.aiweiwei.com címen. Nem tudom, mennyi ideig érhető el, mindenesetre amerikai szerverről működik" – nyilatkozta a The Art Newspapernek. A lap nem kapott választ Veivei blogját eredetileg kiszolgáló Sina.com-tól, hogy milyen utasításra törölték a művész írásait.