Hatvanmilliót fizetett Eger a Szinglik éjszakájának

2010.09.20. 14:28
Csalással és a közbeszerzési törvény megsértésével vádolja Eger polgármesterét az MSZP az egri helyszíneken játszódó Szinglik éjszakája című játékfilm készítőjével kötött szerződés miatt. A polgármester mindent megadott a Szinglik éjszakája című film stábjának, nem kellett volna.

Az MSZP egri jelöltje, Nagy István szerint a jelenlegi polgármester, Habis László (Egri Lokálpatrióta Egylet) a közgyűlés megkérdezése nélkül adott megrendelést bruttó 62,5 millió forint értékben a produceri irodának, a HCC Media Group Kft.-nek reklám- és PR-tevékenységre, ami közbeszerzés-köteles. Emellett a polgármester olyan helyszínt is bérbe adott a forgatásra, amely nem is a városé, ez pedig kimeríti a csalás kategóriáját.

Megkerestük telefonon Habis Lászlót, aki a Fidesz-KDNP színeiben újraindul a polgármesteri székért az önkormányzati választáson, de kérdéseinkre nem kívánt válaszolni, helyette egy sajtóközleményt küldött. "A városmarketing leghatékonyabb eszköze, ha a településen játékfilmet forgatnak. Ezért vettük örömmel azt a kezdeményezést, hogy a Szinglik Éjszakája című film készítői megkeresték az önkormányzatunkat" - írta Habis, aki büszke arra, hogy a filmet országosan több mint negyvenezren látták, és hogy a premierre minden önkormányzati képviselőt meghívtak. "Az önkormányzat természetben nyújtott szolgáltatást. A város kasszáját nem terheltük, mivel a társaság és az önkormányzat között  pénzmozgás nem történt. A tavalyi együttműködési megállapodás nyomán a bevételi és kiadási előirányzatokat az idei költségvetés tartalmazza, melyet minden bizottság és a közgyűlés is elfogadott" - írta a sajtóközleményben Habis. Az MSZP szerint kérdéses a film reklámértéke.

Az Index megkeresésére a Szinglik éjszakákának producere, Cirkó József elmondta: "Nem adott pénzt az egri önkormányzat, ez barterüzlet volt, területekkel és eszközökkel segített, építészeti emelőket adott. Helységet biztosított a színészeknek, statisztáknak, a produkciós irodának, a szemétszállítást is megoldották. Ezért mentünk Egerbe forgatni." Cserébe a film teljes története a városban játszódik.

Nagy István a producer állításával megegyező véleményen van: az önkormányzat 2009 júniusában kötött szerződést a produkciós céggel. Eszerint az önkormányzat az általa fizetendő bruttó 62,5 millió forinttal egyenértékű szolgáltatásokat nyújt a filmesek számára, a többi között közterületeket, orvosi ügyeletet és mentőautót biztosít, takarítást, konténeres szemétszállítást végez. Ennek kapcsán Nagy István felhívta a figyelmet arra, hogy ugyan a szolgáltatások egy részét az önkormányzat saját cégei végezték, ám ezekért mégiscsak fizetnie kellett a városnak, mivel például orvossal vagy mentőautóval nem is rendelkezik.

A csalás kategóriájába tartozik Nagy István szerint, hogy a polgármester olyan területeket és épületeket is bérbe adott, amelyek nem állnak a város tulajdonában, így például a várat, a kazamatákat, az Agria Pláza bevásárlóközpontot és a színházat. Mint mondta, a helyzetet súlyosbítja, hogy a város 2009-es költségvetésében nem is szerepelt ez az összeg, csupán a 2010-es büdzsében tűnt fel egy 64 millió forintos tétel egyéb idegenforgalmi szolgáltatások címén. Nagy István mindennek a kivizsgálása érdekében bejelentést tesz a közigazgatási hivatalnál.

Arra a kérdésre, hogy miért csak most ismertetik az esetet a 2009. őszi forgatást követően, Nagy István azt válaszolta, hogy most nyertek betekintést a szerződésbe.