Tényleg visszatér a Corvin-lánc

2011.03.28. 07:17

Az Orbán-kormány másodszor is újraéleszti a Horthy Miklós kormányzó által alapított Corvin-lánc kitüntetést. A Magyar Közlöny legfrissebb számában olvasható, hogy a miniszterelnök április elsejei hatállyal a Magyar Corvin-lánc Iroda vezetőjévé nevezte ki Granasztói György történészt, írja a Népszabadság.

A kormány kommunikációs államtitkára már tavaly augusztusban "komoly problémának és hiányosságnak" nevezte, hogy "elfelejtődött” a Corvin-lánc, és azt mondta, hogy újragondolják újbóli bevezetését.

Orbán Viktor a Magyar Közlönyben a 2001-es rendeletét módosította Granasztói kinevezése miatt. A tíz évvel ezelőtti rendelet szerint a Corvin-lánccal kitüntetettek száma egyidejűleg nem haladhatja meg a tizenkét főt. Az elhunyt kitüntetett helyébe lépőt már nem a miniszterelnök, hanem a többi díjazott jelöli ki. A Corvin-lánc a kitüntetett halála esetén visszaszáll az államra.

Az elismeréssel nem jár anyagi juttatás, viszont minden kitüntetett háromévente egyszer, egytől három évig terjedő időtartamra kijelölhet egy személyt, aki Corvin-ösztöndíjasként a kulturális tárcától havi nettó 500 ezer forintban részesül alkotó tevékenységének támogatására.

A Corvin-lánc kitüntetést 1930. október 11-én Horthy Miklós kormányzó alapította Klebelsberg Kunó vallás- és közoktatásügyi miniszter javaslatára. Az első ceremóniát 1931. február 24-én, Mátyás király születésnapja tiszteletére rendezték. A tudósoknak, íróknak, művészeknek járó elismerés a két világháború közötti időszakban a legnagyobb állami kitüntetésnek számított.