Pálfi: 'Biciklit akarok születésnapomra'

2003.05.28. 16:48
Az állami támogatásból kimaradt, nemzetközi sikereket elért fiatal rendező állítja, a zsűrinek forgatókönyve mellett Hukkle című filmjének fogadtatását is értékelni kellett volna.
"Nem vonom kétségbe a kuratórium legitimitását és szakmai hozzáértését" - mondta Pálfi György azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Mozgókép Közalapítvány kedden nyilvánosságra hozott támogatottjai közt nem szerepel filmje, a Taxidermia.

A bizottság nem találta elég jónak forgatókönyvét, amelyet Parti Nagy Lajos családregényéből írt Ruttkay Zsófiával közösen, tudtuk meg. Pálfi szerint azonban a zsűrinek nem szabadna csak a beadott forgatókönyvekre hagyatkoznia, figyelembe kellene venniük a már megvalósult alkotásokat is. Mint mondta, Hukkle című filmjéhez készült, 16 oldalas forgatókönyvével is igen nehezen jutott támogatásokhoz, a film végül mégis jelentős hazai és nemzetközi sikereket ért el.

Pálfi hangsúlyozta, hogy filmes stílusa - az emberi hangok teljes hiányával forgatott Hukkléhoz hasonlóan - nehezen ültethető át írott formába. Első munkájának kedvező fogadtatása után azonban remélte, hogy pályázata bizalmat kap.

Filmpedagógia

"Úgy vélem, pedagógiai szándék is vezethette a zsűrit filmtervem elutasításakor" - mondta a 29 éves rendező, miközben instrukciókat adott a háttérben tevékenykedő stábnak. "A kuratórium azt gondolhatta, hogy egy családregény megfilmesítésébe beletörhet a bicskám" - folytatta.

"Szerintem viszont célravezetőbb hagyni felülni a gyereket a biciklire, essen csak orra, mert úgy tanul, mintsem eltiltani, míg elég nagyra nem nő. Én biciklit akarok a szülinapomra" - tette hozzá.

Pálfi nincs egyedül véleményével. "Biciklihez" juttatása mellett a rendezőtársaival alapított Madzag filmegylet is kiállt, mint azt Schulze Évának, a játékfilmes kuratórium elnökének küldött, és egyébként a támogatásban részesült filmesek által is aláírt levél bizonyítja.

Folyamatban lévő munkájáról kérdezve Pálfi György lemondóan válaszolt: "Csak egy reklámfilmről van szó."

A Madzag Filmegylet közleménye a Magyar Mozgókép Közalapítvány döntéséről
A Magyar Mozgókép Közalapítvány meghozta döntését. A kuratórium szakmai legitimitásához kétség nem fér. A Madzag Filmegylet a döntést tiszteletben tartja.

Ugyanakkor nem értjük, hogy Pálfi György, a Hukkle című film Európa díjas rendezője, számos jelentős nemzetközi filmfesztivál nyertese, miért nem kapott bizalmat következő játékfilmjének elkészítéséhez.

A döntőbíráknak joguk van nem szeretni Pálfi forgatókönyvét. Azonban a készülő filmtörvény tartalmaz egy olyan kreditrendszert, amely a fesztiválsikereket és nagyobb nézőszámot elért rendezőknek automatikusan juttatna támogatást következő filmjükhöz. Ez az elv - megítélésünk szerint - ebben a döntésben most nem érvényesült.

Madzag Filmegylet,
Barsi Béla, Erdélyi Dániel, Fazekas Csaba, Fischer Gábor, Groó Diana, Hajdu Szabolcs, Lemhényi Réka, Miklauzi Bence, Pálfi György, Török Ferenc, Török-Illyés Orsolya

Budapest, 2003. május 27.