Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Hollywoodi színészek feketelistán

2003.03.05. 12:12
Amerikában a Színészek Szervezete szerint a szórakoztató iparnak nem lenne szabad leírni a képernyőről azokat a színészeket, akik szót emelnek a háború ellen.
Az egyesület nyilatkozata szerint sokak szeretnék, ha kirúgással büntetnék azokat a népszerű médiaszemélyiségeket, akik "elfogadhatatlan" nézeteket vallanak a háborúról. "Még a feketelista puszta említése sem elfogadható ebben az országban." olvasható a szervezet weboldalán közzétett állásfoglalásában.

Hasonló esetként említik meg az 1950-es évekbeli hollywoodi feketelistát, amelyben minden olyan színészt és írót eltiltottak a munkától, akiről feltételezték, hogy kommunista szimpatizáns.

"Egy ilyen szégyenteljes időszakban a szakmának rágalmazási hadjáratok és "boszorkányüldözés" helyett inkább fontosabb dolgokkal kellene foglalkoznia."- írja a szervezet.

Martin Sheen
A nyilatkozat megjelentetésére okot adott az NBC és Martin Sheen vitája; a színész háborúellenes nyilatkozata kellemetlenül érinti a tévétársaságot. Sheen, szerint az NBC fél attól, hogy kijelentései veszélyeztethetik az Elnök emberei című sorozat sikerét, amelyben ő az elnököt alakítja. A vállalat szóvivője cáfolja az állítást.

Az előző hónapban Sean Penn 10 millió dollárra perelte be Steve Binget, a híres producert. A színész egy készülő filmben kapott volna szerepet, azonban miután a producer megtudta, hogy Penn ellenzi a háborút, visszavonta a megbízást.