Kulturális vidékfejlesztést hirdet Hiller

2006.12.13. 21:16
A kormány szerdai ülésén elfogadta a kulturális modernizáció fő irányairól szóló javaslatot - jelentette be Hiller István kulturális és oktatási miniszter szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón.
A tárcavezető a modernizáció fő irányaiként a kulturális vidékfejlesztést, a tehetséggondozást, az országkép alakítását, a kulturális finanszírozási rendszer átalakítását és az Európa Kulturális Fővárosa program megfelelő végrehajtását említette. Hangsúlyozta ugyanakkor: a javaslatot "nyílt vitaanyagnak" szánja, a koncepció csak ajánlat, a benne foglaltak "nem megfellebbezhetetlenek".

Az anyag nem stratégia, hanem koncepció, az általa átfogott időtáv pedig elég hosszú ahhoz, hogy végrehajtsák, de elég rövid ahhoz, hogy átlátható és számonkérhető legyen.

Pénzhiány és pazarlás

A kulturális vidékfejlesztéssel kapcsolatban elmondta: ezen a téren egyszerre van jelen pénzhiány és pazarlás. Példaként említette, hogy a kistelepüléseken egymás mellett tartanak fenn e-pontot, Sulinetet és Teleházat is, holott ezeket egy multifunkcionális közösségi térben lenne gazdaságos működtetni.

Folytatásra érdemesnek tartotta a hagyományőrző Közkincs programot, a kistelepülések könyvtárait fejlesztő Portál programot és a múzeumok modernizációját célul kitűző Alfa programot. A kulturális oktatással kapcsolatban az új, XXI. századi forma megtalálását sürgette és utalt az egykori, professzorokat nevelő Eötvös-kollégiumra.

Kiemelkedő feladatként említette az országkép kialakítását. A Nemzeti Emlékezet Program középpontjában jövőre a kétszáz éve született Batthyány Lajos és a 125 éve született Kodály Zoltán áll majd - mondta.

Dzsingisz kánra várva

A nagykiállításokról szólva elmondta: érdemes volt ezeket Magyarországra hozni, mivel a látványos rendezvények a turizmusra és a gazdaságra is pozitívan hatnak. Ismertetése szerint a Van Gogh-kiállítás után egy jelentős Dzsingisz kán-tárlat nyílik majd jövő év tavaszán Budapesten.

Jövőre létrehozzák a magyar kultúra nagykövete címet, amelyet január 22-én adnak át először.

Nem válaszolt a román kolléga

Hiller István újságírói kérdésre elmondta: még nem kapott választ arra a levélre, amelyet múlt héten írt román kollégájának a a Babes-Bolyai egyetemen történtek miatt. A tárcavezető azért írt, mert a Babes-Bolyai Tudományegyetemen eltávolították a magyar nyelvű feliratokat, és két magyar oktatót kizártak az intézményből. A miniszter hangsúlyozta: a román oktatási miniszter válaszát nyilvánosságra fogja hozni.