Buldózerrel a művházba

2004.04.29. 14:36
Az ismert művelődési házat, ahol a Tilos Rádió stúdiója is található, a Nagy Ferencvárosi Ingatlantranzakció keretében parkosítaná az önkormányzat. A kerületi főépítész szerint nem kell megijedni, mert 'ami a városnak egy pillanat, nekünk úgyis tíz év'. A racionális alpolgármester a telekárak miatt a mielőbbi kisajátítást szorgalmazza. Az üzemeltető Sziget több tízmilliót bukhat az önkormányzat számára nyereséges ügyön.
Az underground helyett lehet, hogy hagyományosabb értékek fogják meghatározni a Kinizsi utca azon szakaszának hangulatát, amelyre az évtizedek óta moziként, szórakozóhelyként, koncerthelyszínként és egy ideje a Tilos Rádió stúdiójaként is működő Kultiplex Művelődési Ház nyomja rá a bélyegét. A kérdés csak az, hogy az esemény az ember vagy a város időszámítása szerint következik-e majd be.

A több mint egy éve lebegtetett ügy hátterében egy három telken zajló ingatlantranzakció áll. A művelet egyik résztvevője a Markusovszky teret birtokló Semmelweis Orvostudományi Egyetem, és a Ferencvárosi Önkormányzat, a távolabbi Vendel utcai telek tulajdonosa.

Egy tervezett megállapodás értelmében a SOTE és az Önkormányzat elcserélné telkeit, hogy az Orvostudományi Egyetem a Vendel utcában építhesse fel új épületét. Az így teljesen a Ferencváros kezébe kerülő Markusovszky téren az Önkormányzat közparkot építene.

A harmadik fél, az ősidőkben Kinizsi majd Blue Box moziként, jelenleg pedig Kultiplexként ismert komplexum - az egyik megközelítés szerint azért kerül képbe, mert tűzfalakkal határolt épülete vizuálisan nem illene a majdani parkba. Egy másik szerint pedig azért, mert a kerület ezt a telket ajánlaná fel cserébe, hogy a SOTE-tól kapott ingatlan egy részét építési telekként értékesíthese. Tudnivaló ugyanis, hogy a szabályok értelmében a beépítések nem csökkenthetik a város zöldterületét.

Tűzfalak

Gerendai Károly, a Kultiplexet működtető Sziget Kft. tulajdonosa úgy tudja, a felek akár már októberre megállapodhatnak, és így a következő télre megszűnhet a Sziget állandó kulturális helyszíne. Gerendaiék ráadásul nincsenek jó érdekérvényesítő pozícióban, mivel az épületet bérlik a tulajdonos Budapest Filmtől, így a tárgyalásokon ők maguk csak közvetve lesznek képviselve.

Fotó: Földes András Az ügy azért is érzékenyen érinti a Szigetet, mert 86 millió forintot fordítottak az épület felújítására, amelyből 70-75 milliós érték az épülettel együtt megsemmisülő beruházás. Gerendait a Budapest Film úgy tájékoztatta, hogy ők az épület felújítás előtti értékét szeretnék megkapni, az efeletti összeg pedig a Szigetet illetné. Az eddigi tárgyalások alapján azonban úgy vélte, hogy az ügyből mindenképpen veszteséggel fognak kikerülni.

A Sziget a zárás után egyébként valószínűleg nem kezd hasonló vállalkozásba, mivel "művelődési házat nem lehet magántőkéből, nyereségesen üzemeltetni".

Érdeklődtünk a Budapest Filmnél is az ügyről, de a filmforgalmazónál senki nem tudta megmondani, hogy ki felelős az épületért, az ingatlankezeléssel megbízott cég vezetője pedig határozottan kijelentette, hogy semmilyen köze nincs az egészhez, és nyomatékkal kérte, a nevét se említsük meg cikkünkben.

Így csak Gerendai információira hagyatkozhatunk, aki szerint hiába kötöttek szerződést a Budapest Filmmel öt évre, ami még öt évre meghosszabbítható, ha az önkormányzat tervei miatt a megállapodás kútba eshet.

A város lüktetése és a relativitás

Elhivatott közhivatalnokhoz méltó módon nagyobb távlatokban gondolkodott Ferencváros főépítésze. "A város életében egy évtized csak egy pillanat" - fogalmazta meg egyszerre pontosan és kellő érzékenységgel a helyzetet Dr. Sersliné Kócsi Margit .

A Kultiplex épületének helyét valóban parkosítanák, de - márcsak a város testének lassú lüktetése miatt is - az nincs meghatározva, hogy mikor kell elkezdeni a munkát.

Különösen, hogy egyelőre az ügy egyéb vonatkozásai sincsenek tisztázva. A nagy ferencvárosi ingatlancsere első lépésben ugyanis a Fővárosi Önkormányzattól függ. A közgyűlésnek kell döntennie a területfelhasználás változásáról, azaz hogy a SOTE épülete ne a városrendezési tervben rögzített helyen, a Markusovszky téren épüljön meg.

Fotó: Földes András A döntéstől függően az Önkormányzat "rendezett parkot" alakítana ki a tér kilencven százalékán, beleértve a most parkolóként népszerű Köztelek utcát és a Kultiplex területét is.

Így ugyanis jelentősen sikerülne növelni a jelenleg nem éppen a végtelen parkjairól ismert belső-Ferencváros zöldterületeinek arányát. A parkosítás pedig - hacsak a város szívverése időközben nem gyorsul fel túlságosan - éppen jól fog jönni az undergroundról a babakocsitolásra áttérő bohémeknek.

Közcél, közpark, rendzavarás

Kevésbé zöld és költői, viszont sokkal ismerősebb képet festett az ügyről a kerület alpolgármestere. Bánsághi Tamás nem tartotta valószínűnek, hogy az önkormányzat megvárja a város minden szívdobbanását. Az ingatlan ára tíz év alatt ugyanis akár kétszeresére is nőhet.

Az alpolgármester szerint egyébként a Markusovszky tér nem alakulna teljes egészében parkká. Az Önkormányzat az Üllői úti oldalon ugyanis értékesít egy telket, ahová minden bizonnyal új épület kerül. A bevételből fizetnék majd ki a Budapest Filmet, és ebből jutna hozzávetőlegesen "10 millió forintos nagyságrendű összeg" a Kultiplex kártalanítására.

Úgy tűnik tehát, hogy a tranzakciót az Önkormányzat parkosítási hevülete mellett a végén befolyó pénz is katalizálja.

Fotó: Földes András Bánsághi bízik a sikerben: véleménye szerint a Főváros hamarosan dönt a Kultiplex telkének zöldterületi besorolásáról. Mivel az ügyletet támogatja a polgármester, a Budapest Film igazgatója, Port Ferenc pedig elfogadhatónak tartotta a felajánlott árat, a kerület még ez évben, de mindenképpen ebben az önkormányzati ciklusban megvásárolná a Budapest Film épületét.

Akadályt pedig a Sziget és a Budapest Film közti szerződés sem jelent, közpark létesítése ugyanis közcélnak számít, és ilyen esetben az önkormányzatnak lehetősége van akár kisajátítási eljárást is indítani. A Kultiplexnek Bánsághi szerint előbb-utóbb amúgy is új helyszín után kellett volna néznie, mivel az a "tevékenység", amit folytatott, az épület hangszigetelése ellenére sem volt elfogadható a környék lakói számára.