Versenyfutás a romházakért

2004.04.16. 09:40
Újabb romszórakozóhelyek nyílhatnak Budapest elhagyott házaiban. Bár egyelőre csak a Szimpla kert pozíciója biztos, a tavaly csúcsra járatott Szóda és Gozsdu tulajdonosai is küzdenek a maguk romjáért. Kiszivárgott információk alapján felkerestük és egy átlagos, fiatal, budapesti hedonista szempontjából értékeltük a lehetséges helyszíneket.

Előfordulhat, hogy Budapest végül mégis saját arccal, különleges hangulattal rendelkező várossá válik, igaz, ez nem a várostervezési koncepció, hanem civil akció eredménye lesz. A főváros adottságainak, a nagyszámú dekadens fiatalnak és a lerobbant épületeknek köszönhetően akár már az idén szórakozónegyeddé alakulhatnak az elhanyagolt belső kerületek. A posztmodern álom megvalósulása egyedül azon múlik, hogy továbbra is elég lassan haladnak-e a városrendezési tervek. A szórakozóhely nyitására feltüzelt csoportok ugyanis már hetek óta kutatnak üresen álló épületek után.

A tavaly bejáratott romszórakozóhelyek közül ennek ellenére csak a Szimpla helyzete biztos: a Szóda kert és a Gozsdu udvar tulajdonosai nem írtak még alá szerződést. Igaz, mindegyikük biztosra veszi, hogy hamarosan pozitív fejleményekről értesíthetik az unikum- és csocsófüggőket.

Szimpla, mozi, középkor

Tekintse meg képeinket!

Terepszemlénk után a legreménytelenebb helyzetű szórakoztató romnak a Szimplakert tűnt, hiszen még a különösen elszánt bohémek sem vállalnák, hogy egy építkezés térdig érő, híg betonjában közelítsék meg kedvenc kocsmájukat.

A Szimplakert egyik tulajdonosa, Bertényi Gábor titokzatoskodva ugyan, de elárulta, hogy a kommandósgyakorlatra senki nem lesz rákényszerítve, és nem azért, mert a Király utca 25-öt kazamatákon keresztül is meg lehet közelíteni. A mostani nyárra hitelesített Szimpla ugyanis néhány saroknyira onnan, a Kazinczy utcában nyílik majd meg.

Bertényi "kabbalisztikus okokból" eleinte nem akarta elárulni a házszámot, mivel bérleti szerződésük még nem volt végleges. Csütörtök délután azonban megtört a jég, így aki a dorbézolásra jó előre fel szeretne készülni, jelölje be térképén a Kazinczy utca 16-os számot.

Félsikerrel zárult viszont a szimplások másik, régi terve, egy saját mozi alapítása. A társaság már többször próbálta megszerezni a jelenleg sem működő Broadway-t, de a kudarc után végül egy üresen álló budai ház udvarán indították volna el a Szimpla vizuális leányvállalatát.

A szervezők optimizmustól fűtve még a szerződés aláírása előtt beszerezték a mozigépeket, a vásznat és a székeket is. Sőt, sajátos koncepció szerint a hozzávalókból "középkori hangulatú kertmozit" kevertek volna ki. Sajnos végül mégsem ismerhetjük meg, milyen körülmények közt mozizhatott Mátyás király, és milyen lehetett, mikor Dózsa György csapatai beszabadultak egy, addig csak a főuraknak fenntartott filmszínházba. A Budavári önkormányzat ugyanis nem adta meg az engedélyt.

Így a Szimpa City Kft. a már említett Kazinczy utcai udvaron, egy fallal elválaszott területen rendezi be moziját, ahol a tervek szerint napi két előadást tartanának. A programban saját forgalmazású művészfilmek mellett "nyári limodádék" is szerepelnének.

Úgy tűnik, a Szimpla romszórakoztatóipari monstrummá válását a moziágazat hiánya sem akadályozhatja meg. A Kertész utcai, központi egység mögött, egy fás, bokros udvaron megnyitnak ugyanis egy szakításra, összejövésre és egyéb startégiai lépésekre alkalmasnak látszó egységet is, Szimpla kiskert néven.

Egymilliárdos kérdés

  

A Gozsdukedvelő közgázosok és a Szóda udvarra szocializált biciklisfutárok nyári programja egyelőre közel egymilliárd forint kifizetésétől függ. A külpolitikai problémák forrásává is vált épületből több éves huzavona után ugyanis sikerült kiköltöztetni az utolsó lakót, és így életbe lépett a szerződés, amelynek értelmében a Magyar Ingatlan Kft. július végéig 900 millió forintot fizet a századfordulón épült házért. A vételárban, mint informátorainktól megtudtuk, benne van a Holló utcai épület is, ahol a Szóda udvar üzemelt tavaly.

Mivel az önkormányzat a szerződésben vállalta, hogy az épületeket "per- és igénymentesen" adja át, az udvarok csak a leendő tulajdonos beleegyezésével bérelhetők ki. Ezért a szórakozóhelyeket üzemeltetőknek egyszerre kell tárgyalni az önkormányzattal és a Magyar Ingatlannal, miközben az ügy az ő számukra másodlagos fontosságúvá vált.

A Gozsdu és a Szóda tulajdonosai ennek ellenére ígérik, heteken belül véget vetnek a kínzó bizonytalanságnak. Bár mindkét társaság a bejáratott helyüket próbálja megszerezni, elmondásuk szerint B és C tervekkel is rendelkeznek.

Felfedezők kora

A B és C terv életbelépésével megindulhat a harc az üresen álló épületekért, további színt csempészve a hetedik kerület életébe. Információink szerint ugyanis további két-három csoport járja az üresen álló bérházak, meghitt udvarok és tűzfalak vidékét, alkalmas színhelyek után kutatva.

Klikk a képre!

Gáspárdy Gergely, az Erzsébetvárosi Vagyonkezelő igazgatója elmondta, hogy néhány épület bérelhetőségéről már hivatalos megkeresés is érkezett hozzájuk. A felfedezők azonban nincsenek könnyű helyzetben, hiszen a házak legtöbbje életveszélyességük vagy tisztázatlan jogi helyzetük miatt áll üresen.

Felkerestük az esélyesnek mondott épületeket, az örökös karácsonyi műfenyővásárt hirdető Kisdiófa utca 16-ot, a Gozsdu ház mögötti, barátságos Dob utca 19-et és a szomszédos 21-et is. Egy átlagos, fiatal, budapesti hedonista szempontjából helyszínek mindegyike ígéretesnek tűnt: a közelben közlekedési csomópont, éjjel-nappali közért és MÉH is található.

Kedvencünk a Dob utca 19. kis kerttel is rendelkező udvara volt, ahol a poroló és a kidobott bútorok helyén szinte láttuk a nyáresti melegben, sörrel a kézben kapcsolati hálót építő médiaszakosok tömegeit.

A West Balkán utolsó éve?
  
A Kopaszi-gáton működő West Balkánról is felröppent a hír, hogy idén nem nyit ki. A szórakozóhely egyik üzemeltetője az Indexnek elmondta, jelenleg még nincsenek veszélyben, de jövőre kénytelenek más helyet keresni, mert a telken építkezás kezdődik. Hozzátette, már van ötletük az új West Balkánra, de a pontos címet egyelőre nem árulta el. Annyit tudtunk meg, hogy szintén vízparti helyről van szó, ahol szervezettebb körülmények között működhetnek majd. A XI. Kerületi Önkormányzat illetékes munkatársát nem tudtuk utolérni.
Rácz Johanna