Aranypénzt kapott Hiller István

2008.01.21. 23:44
Hiller István 100 millió forint értékben köztéri szoborpályázatot hirdetett, kapott egy 50 ezer forintos aranypénzt, majd útjára bocsátotta a Nagy Reneszánsz Könyvet, amibe a reneszánszról írnak a haza bölcsei.

A parlament a tavaszi ülésszakon jogszabályt alkot majd a kortárs magyar képzőművészet támogatására, amely szerint minden állami beruházás egy százalékát műalkotások készítésére kell majd fordítani - jelentette be Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Reneszánsz Év megnyitóján hétfőn Budapesten, a Néprajzi Múzeumban.

Hiller István szerint a Reneszánsz Év az együttműködésről, a hagyomány tiszteletéről és a nyitottságról, a tradícióról és az innovációról, az értékőrzésről és az értékteremtésről szól.

Ötszázötven évvel ezelőtt január 24-én lépett trónra Mátyás király - emlékeztetett az oktatási és kulturális miniszter, hozzáfűzve, hogy a Reneszánsz Év őt köszönti, de nemcsak róla szól. A mai naptól egy éven át határon túl és határon innen kiállításokkal és konferenciákkal idézik meg a reneszánsz világát.

Mátyás egy százaléka

A Reneszánsz Év mindenekelőtt és elsősorban a jövőre összpontosít - hangsúlyozta a szakminiszter. Hiller ugyanis szeretné, ha a kortárs magyar kultúra és művészet értékei, tehetségei több lehetőséget, nagyobb figyelmet kapnának. Ezt szolgálná a tervezett jogszabály is, amely előírná, hogy az állami beruházások költségének egy százalékát olyan kortárs képző- és iparművészeti alkotások létrehozására kell fordítani, amelyeket azután a beruházás helyszínén, vagy annak közelében helyeznének el.

Hiller István megnyitó beszédében kiemelte, hogy a programsorozat keretében egy hónapon belül 100 millió forint értékben köztéri szoborpályázatot hirdetnek, hogy a városokon, településeken, tereken minél több kortárs szobor álljon. Rámutatott arra, hogy a tájházak, a magyar vidék, a természet igazi őrzői, ezért ebben az évben külön pályázatot írnak ki a tájházak felújítására, működésük korszerűsítésére.

Az oktatási és kulturális tárca vezetője megemlítette azt is, hogy 100 millió forintot fordítanak Vitéz János egykori dolgozószobájának, a studiolónak és Fadrusz János Kolozsváron található Mátyás király-lovasszobrának renoválására.

A szakminiszter szólt arról, hogy az egyházi közgyűjtemények költségvetését kiegészítik a Reneszánsz Év költségvetéséből. (Korábban több egyházi vezető is felszólalt az egyházi közgyűjtemények állami támogatásának csökkentése ellen, és kijelentették: nem látnak reális esélyt arra, hogy intézményeik a Reneszánsz Év programsorozatában komolyan részt vegyenek.)

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke egy 50 ezer forint névértékű arany emlékpénzt nyújtott át az oktatási és kulturális miniszternek. A Reneszánsz Évre kiadott emlékérméből, ifjú Szlávics László alkotásából összesen 5 ezer darab készül.

A megnyitó után Hiller István útjára bocsátotta a Nagy Reneszánsz Könyvet, amely országos körútra indul, s művészek, gondolkodók, a kulturális és tudományos élet szereplői írhatják bele gondolataikat a reneszánszról.