Nem határolódott el Döbrenteitől az Írószövetség

2004.03.02. 18:43
A Magyar Írószövetség választmánya nem határolódott el Döbrentei Kornél költő Tilos Rádió előtt január 11-én mondott beszédétől - tájékoztatta Polgár Ernő, az írószövetség prózai szakosztályának elnöke az MTI-t a testület keddi ülését követően.
A választmány az elhatárolódás helyett - amelyet korábban 25 író nyílt levélben követelt - nagy többséggel arról döntött, hogy új keltezéssel elfogadja az elnökség által az ügyben február 2-án kiadott közleményt. Az ismételten kiadott nyilatkozat szerint a testület "most is, mint eddig is, távol tartja magát minden politikai szélsőségtől, és nem kívánja tagjaival szemben a gondolat- és véleményrendőrség szerepét betölteni".

A választmányi ülésen nem kapott támogatást az a javaslat, hogy a testületnek legalább az antiszemitizmustól el kellene határolódnia - tájékoztatott Polgár Ernő. Közölte: a prózai szakosztály elnökeként konzultatív joggal vett részt a választmány ülésén, de Kalász Márton írószövetségi elnök nem adott szót neki "ebben a súlyos ügyben".

Kettészakad?

Az író elmondta: a zárt ajtók mögött két órán át tartott ülésen szinte végig a Döbrentei-beszéddel kapcsolatos napirendi pont volt a téma. A tiltakozó írók közül csak Lengyel Balázs volt jelen, az a két másik választmányi tag, Görgey Gábor és Balla D. Károly, aki szintén elhatárolódást követelt, nem vett részt az ülésen - tette hozzá.

Mint elmondta, azok részéről, akik nem voltak hajlandók elhatárolódni a Döbrentei-beszéd szellemiségétől, olyan vélemény is elhangzott, hogy a költő szónoklata sem kódoltan, sem nyíltan nem tartalmazott antiszemita kitételt. (A beszéd felvétele az interneten elérhető.)

Polgár Ernő az MTI-nek elmondta: nem kíván a jövőben kötődni az írószövetséghez, lemond szakosztályi elnökségéről és kilép a szervezetből. Véleménye szerint Döbrentei Kornélnak "abszolút mértékben" nincs helye a választmányban, és az írószövetség ketté fog szakadni.

Döbrentei túllépett a határon

A Tilos Rádió előtti megmozduláson elhangzott Döbrentei-beszéd miatt Parti Nagy Lajos, később Nádas Péter író kilépett a szövetségből és ugyanezt a lépést helyezte kilátásba Görgey Gábor volt kulturális miniszter, a Magyar PEN Club elnöke, ha a szövetség nem határolódik el a szerinte uszító szónoklattól.

A tiltakozó írók szerint Döbrentei Kornél a Tilos Rádió előtti, "gyűlöletre uszító, alig kódoltan antiszemita beszédében minden határt túllépett".

"Eljátszották erkölcsi tőkéjük maradékát"

A Döbrentei-beszéd elleni tiltakozás egyik kezdeményezője, az elhatárolódást követelő Tábor Ádám író szerint "a választmány nagyon súlyos döntést hozott, amellyel a rendszerváltáskor visszaszerzett erkölcsi tőkéjének maradékát is eljátszotta, mert úgy döntött, hogy egy következetesen kirekesztő szellemiséget képviselő író mellé áll".

Tábor Ádám azt remélte, az írószövetség elítéli azt, aki a kétezer éves európai tradíció alapértékei, a zsidó-keresztény morális alaptörvények ellen föllép. Mint mondta, a nép-nemzeti hagyományt követelő írókból álló konzervatívabb vezetőség azonban nem határolódott el a Döbrentei Kornél által képviselt szélsőjobboldali nézetektől. Az író szerint a választmány arra szolgáltatott szomorú példát - ami a magyar politikai életben is érzékelhető -, hogy a jobboldal és a szélsőjobboldal közötti határvonal sajnálatos módon egyre jobban elmosódik.

"Ezek után, úgy érzem, nincs sok keresnivalóm az írószövetségben" - fogalmazott.