Nyolcszáz művész maradhat nyugdíj nélkül

2006.01.10. 10:38
Alkotmánybírósághoz fordult hazai művészek egy csoportja, mivel a kormány tavaly szeptemberi döntése - életkoruk alapján -kizárta őket a nyugdíjjogosultságból és az egészségügyi ellátásból.

Az elmúlt évtizedekben azok a művészek, akiknek nem volt munkahelyük és megrendelésre dolgoztak, nem voltak a nyugdíjalap részei. Járulékfizetésük a Művészeti Alapon keresztül zajlott. Az alkotás munkadíja után egy meghatározott összeget a megbízó és a megbízott is befizetett az alapba. A rendszer 1992-ig, a Művészeti Alap megszüntéig működött - írja a Magyar Hírlap.

Diszkriminatívnak tartják az intézkedést

Az alap jogutódjaként létrejött Magyar Alkotóművészeti Alapítvány azonban megszűntette a rendszert annak ellenére, hogy a befizetések folytatódtak. Tavaly szeptemberben a kormány úgy döntött, hogy a nyugdíjas művészek továbbra is kapják a nyugdíjukat az azóta közalapítvánnyá minősített szervezettől, a nyugdíjkorhatárhoz közel állók pedig még megkapják az öregkori juttatást. Azok azonban, akik 1992-ben még nem voltak 40 évesek, visszakapják a befizetett összeget, hogy oldják meg maguk a nyugdíjukat.

A nyugdíjjogosultságból kirekesztett művészek az Alkotmánybírósághoz fordultak és azt várják, hogy a kormány változtasson a diszkriminatív jogszabályon és visszakapják jogukat a társadalombiztosítási ellátáshoz - mondta az MTI-nek az érintett művészek jogi képviselője, Futó Gábor ügyvéd. Az ügyvéd szerint bár 1994-95-ben volt ígéret arra, hogy a befizetett pénzeket egy önkéntes kiegészítő nyugdíjpénztárban helyezik el, ez azonban soha nem történt meg. Futó nagyságrendileg sem tudta megmondani, mekkora összegről van szó az érintett nyolcszáz művész esetében.

Ígéret már volt

"Ami velünk megtörtént, az a társadalom bármely szegmensével megtörténhet, a beleegyezésünk nélkül döntenek rólunk, felettünk" - mondta Lovas Pál belsőépítész. A Művészeti Alapj egykori tagjai szerint a kormány döntése életkor alapján diszkriminatív módon sok száz művészt kizárt a nyugdíjjogosultságból.

Sámuel Balázs, a kulturális minisztérium jogi főosztályának vezetője korábban úgy nyilatkozott, a tárca nyitott az érintett művészek nyugdíjhelyzetének rendezésére. A kormány a kifogásolt tavalyi rendelettel arra biztosított fedezetet, hogy vissza lehessen fizettetni a művészek korábbi befizetéseit. A tárca kész arról egyeztetni a nyugdíjbiztosítási szervekkel, hogy az egykori befizetések valamilyen módon a szolgálati idő alapjául szolgálhassanak.