Rafael
19 °C
33 °C

69 klubot támogat a PANKKK

2005.09.07. 10:01
Közel 93 millió forintot oszt szét vidéki a kulturális tárca, a rock, dzsessz és egyéb zenék támogatására.
A kulturális minisztérium által meghirdetett PANKKK-program (Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért) keretében 69 vidéki ifjúsági és zenei klub részesül összesen 92,7 millió forintos támogatásban - jelentette be Bozóki András, a tárca vezetője kedden Budapesten.

A minisztérium az összeggel 1804, vidéken rendezendő koncertet támogat - közölte Bozóki András. Mint mondta, a nyertes egyetemi, főiskolai klubok, művelődési központok ifjúsági klubjai, a koncertszervező- és vendéglátóhelyek az ország egészét lefedik.

Ezek a helyek a környezetükben működő rock, dzsessz és más zenét játszó amatőr együtteseknek teremtenek fellépési lehetőséget - fűzte hozzá Bozóki András.

Nagy siker

A nyáron meghirdetett pályázaton olyan klubok vehettek részt, amelyek vállalták, hogy évente legalább tizenkét élőzenei koncertet, ebből minimum két amatőr zenei előadást szerveznek. A nagy sikerre való tekintettel a tárca októberben ismét meghirdeti a pályázatot - közölte a miniszter.

Bozóki András szólt arról, hogy Szép Fruzsina vezetésével megkezdte munkáját a Könnyűzenei Export Iroda, amely a magyar előadók külföldi könnyűzenei piacon való megjelenését kívánja segíteni.

Elmondta azt is, hogy a minisztérium az Országos Rádió és Televízió Testülettel közösen e hónapban írja ki a magyar könnyűzene sugárzását támogató 74 millió forintos pályázatot.

Hang és fény

Bozóki András kérdésre válaszolva közölte, a PANKKK-program pályázat nyertesei jövő év januárjában juthatnak a támogatáshoz. Koncz Erika, a kulturális minisztérium helyettes államtitkára az ifjúsági klubok infrastruktúrájának megújítására létrehozott hitelprogram eredményeiről számolt be. Mint elmondta, 35 pályázó részesülhet összesen 442,7 millió forintnyi hitelben.

A pályázok klub, próbaterem, hangstúdió kialakítására vagy már működők felújítására, valamint hang- és fénytechnika fejlesztésére költhetik a pénzt.