Bírósággal fenyegetőzik a Pécs 2010 miatt a Fidesz

2008.02.06. 14:59
Bírósághoz fordult a pécsi Fidesz-KDNP frakció, állítva, az MSZP belső harcai is közrejátszanak a kulturálisfőváros-program várható csúszásában.

Bírósághoz fordult a pécsi közgyűlés Fidesz-KDNP frakciója szerdán, mert a város nem hozta nyilvánosságra a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program megvalósíthatósági tanulmányát - írta a frakció vezetője közleményében.

"A kétnapos határidő lejárt, (...) a hivatalos eljárást megindítottuk. Tasnádi Péter, polgármester továbbra sem hajlandó nyilvánosságra hozni a több mint 300 millió forint közpénzből készült EKF-tanulmányt, valamint a készítő konzorciummal kötött szerződést, noha álláspontunk szerint ez a nyilvánosságra tartozik, mert közérdekű adatokat tartalmaz" - indokolta lépésüket Páva Zsolt.

Hozzátette, sem jogi, sem erkölcsi szempontból nem tudják elfogadni Tasnádi Péter védekezését, miszerint a megvalósíthatósági tanulmány nem végleges, nincs jóváhagyva és kifizetve sem, így az abban foglaltak a szerzői jog hatálya alá esnek.

A frakcióvezető hétfőn jelentette be, bírósághoz fordulnak, amennyiben a polgármester két napon belül nem teszi közzé az anyagot és az azt készítő konzorciummal kötött szerződést.

Páva Zsolt utalt arra, hogy a képviselők a napokban csak titoktartási nyilatkozat aláírásával vehették át a 3000 oldalas, 324 millió forintért készíttetett és a közgyűlés által a múlt év végén elfogadott dokumentumot tartalmazó CD-lemezeket, holott szerintük annak titkosítása nem indokolt.

"Tanulmányoztuk az anyagot, nyilvánosságra kerülése nem sérti Pécs érdekeit, tárgyalási pozícióit. Nincs benne olyan, melynek megjelentetéséből a baranyai megyeszékhelynek kára származna" - jelentette ki az ellenzéki politikus. Megjegyezte, az viszont kiderült a tanulmányból, hogy az EKF nagyprojektjei a rendezvénysorozat kezdetére, 2010 elejére nem, csak az év közepére készülhetnek el. Ha pedig ez így van, "a közzététel az őszinte szembenézést, a program nyílt kommunikációját segítené".

Páva Zsolt kérdésre válaszolva elmondta, korábban fontolgatták, hogy a dokumentumot honlapjukon közzéteszik, de jogászaikkal való konzultációt követően úgy döntöttek, "a felelős magatartás célravezetőbb" e kérdésben.

Tasnádi Péter polgármester erre reagálva azt hangsúlyozta: a megvalósíthatósági tanulmány nem végleges anyag. Még nincs jóváhagyva és kifizetve sem, így a készítővel kötött szerződés szerint az abban foglaltak a szerzői jog hatálya alá esnek. Ő pedig nem fog jogszabálysértést elkövetni.

"Amit a pécsi Fidesz tesz, az nem használ a városnak és az EKF-programnak" - jegyezte meg.

A kormányt hibáztatják

A Fidesz felszólítja a kormányt, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozathoz kapcsolódó beruházások időben elkészüljenek, mondta Bánki Erik, a párt parlamenti képviselője szerdán Budapesten.

A Fidesz utolsó figyelmeztetésként felhívja a kormány figyelmét arra, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy Pécs város vezetésével közösen ezt a programot meg tudják valósítani, és a beruházások időben elkészüljenek, mondta a sajtótájékoztatón az Országgyűlés Sport- és Turisztikai Bizottságának elnöke.

Bánki Erik szerint az MSZP belső problémái az EKF program beruházásaira is kivetülnek, ami mérhetetlen károkat okoz az ország imázsának. Kiemelte, a Nagy Kiállítótér megvalósításában olyan nagy a késés, hogy ez nagy mértékben veszélyezteti a sikeres lebonyolítást. Nem tartotta kizártnak azt sem, a beruházások csak 2010 közepére készülnek el, ami azt jelentheti, hogy elindul a kulturális évad és azt követően készülnek el a beruházások.

Az EKF program megvalósításával kapcsolatos kormányzati és helyi magatartás veszélyezteti a beruházások megvalósulását, fogalmazott Bánki Erik.

Kitért arra, hogy Hiller István, a kulturális tárca vezetője és Bajnai Gordon önkormányzati miniszter nemrég kormánybiztos kinevezését javasolta, miután a helyi szocialisták láthatóan nem tudtak megbirkózni a feladattal. Mint elhangzott, a kormánybiztos a hírek szerint Suchman Tamás szocialista parlamenti képviselő lett volna, ám kinevezését a helyi szocialisták megakadályozták, így a korábban a kormányzat és a helyi szocialisták között kialakult feszültség tovább éleződött és emiatt a kormány visszatáncolt.

Bánki Erik a titkosított tanulmány kapcsán megjegyezte, szerdán jár le a 48 órás határidő, amelyet hétfőn adtak a városvezetésnek a tanulmány nyilvánosságra hozatalára. Ha ezt nem teszik meg még szerdán, akkor a pécsi közgyűlés Fidesz-KDNP frakciója bírósághoz fordul.

A képviselő emlékeztetett arra, hogy a kormány a kezdetekkor a beruházások és rendezvénysorozat megvalósítására biztosított 50 milliárd forintot mára 34 milliárd forintra csökkentette. Bánki Erik szerint úgy tűnik, "a hazugság árát az EKF-projektnek is meg kell fizetnie".