Olivér
4 °C
8 °C

Alkotmánysértő volt Tarlós Sziget-ultimátuma

2002.03.11. 14:37
Diszkriminatív és ezért alkotmánysértő volt az a szerződés-kiegészítés, mellyel Tarlós István óbudai polgármester homoszexuális felvilágosító programok megtartását kívánta megakadályozni tavaly a Pepsi Szigeten - állapította meg a II.-III. kerületi bíróság egy melegszervezet keresete nyomán hétfőn kihirdetett elsőfokú - nem jogerős - ítéletében. Az óbudai polgármester szerint ma az derült ki, hogy nem sértett személyiségi jogot.
A bíróság alkotmánysértő jellege miatt megsemmisítette a szerződés-kiegészítést.

A II-III. kerületi bíróság még tavaly júliusban ideiglenes intézkedéssel hatályon kívül helyezte a vitatott szerződés-kiegészítést, így a melegszervezetek zavartalanul megtarthatták programjaikat augusztusban a Pepsi Szigeten.

Tarlós István, Óbuda polgármestere a Magic Mirror sátorban, Sziget 2001
A polgármester és a Sziget Kft. között 2001. július 10-én megkötött, és a bíróság által július 23-án ideiglenes intézkedéssel hatályon kívül helyezett szerződés-kiegészítés azt tartalmazta többek között, hogy a "Pepsi Szigeten a fiatalkorúak védelmében, de a másképp gondolkodók biztonságának érdekében is, semmi néven rendezett homoszexuális jellegű felvilágosító vagy egyéb címen folytatott műsorok nem lesznek".

A Sziget Kft. már július 13-án nyilvánosan bocsánatot kért a melegszervezetektől és az általa aláírt szerződés-kiegészítéstől elállt, illetve azt semmisnek nyilvánította.

A szerződés nem konkrét embereket érintett

Ugyanakkor a testület elutasította a személyiségi jogi jogsértés megállapítására, bocsánatkérő nyilatkozat tételére és egymillió forintos közérdekű bírság megfizetésére irányuló felperesi kérelmeket, mert a szerződés-kiegészítés általános megfogalmazása konkrét személyeket nem érintett.

A bíróság indokolásában kifejtette: álláspontja szerint a melegszervezet nem is volt jogosult perelni személyiségi jogok vonatkozásában a vitatott szerződés-kiegészítést, mivel az generális jellegű volt. Ugyanakkor a szerződés-kiegészítés semmisségének kimondását alkotmánysértő, az alkotmány diszkrimináció tilalmára vonatkozó rendelkezésébe ütköző jellege miatt joggal és megalapozottan kérte a bíróságtól a melegszervezet.

A személyiségi jogi pert a Háttér Baráti Társaság a Melegekért Egyesület indította Tarlós István, az óbudai önkormányzat, a Pepsi Szigetet szervező Sziget Kft., illetve a szerződés-kiegészítést képviselői révén szintén aláíró óbudai rendőrkapitányság, illetve a BRFK ellen.

A felek fellebbezhetnek a II.-III. kerületi bíróság hétfőn kihirdetett elsőfokú ítélete ellen.

Tarlós István - mint azt az Indexnek elmondta - nehezményezi, hogy diszkriminációról és alkotmánysértséről szólnak a hírek egy olyan ítélethirdetéssel kapcsolatban, amely azt állapította meg, hogy nem sértett személyiségi jogot. Éppen ezért nem kell közérdekű bírságot fizetnie és bocsánatot kérnie. - Annyi történt, hogy kimondták egy olyan szerződés - kiegészítés érvénytlenségét, amit nyolc hónapja már felmondott az egyik fél.

Hegedűs László, Tarlós István ügyvédje szintén úgy gondolja, hogy nem ugyanazt az ítélethirdetést hallgathatták végig a perbeli ellenfél jogi képviselőjével. A szerződés érvénytelenségével kapcsolatban a bíróság annyit közölt a szóbeli indokláskor, hogy egyrészt alaki hiányosságok miatt érvénytelen, továbbá elvileg sérthet alapjogokat - érvelt az ügyvéd.

- A szerződés jogszabályba, nevezetesen az Alkotmány 70/A szakaszába ütközik - állítja viszont Kárpáti József, a meleg jogvédő szervezet ügyvédje. Ez pedig nem más mint a diszkrimináció titlalma.

Az, hogy egészen pontosan mi hangzott el a mai ítélethirdetésen, vagyis inkább az, hogy miért is semmis a szóban forgó szerződés -kiegészítés, legkésőbb a döntés írásba foglalása után derülhet ki. Ezért is nem meglepő, hogy mindkét fél csak ezt követően dönti el, fellebbezenek vagy elfogadják a mai ítéletet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?