Igényes zene, jó szöveg, nem csoda, hogy egy ország rajong értük

2023.07.05. 16:23

A Follow The Flow az elmúlt években a magyar popzene egyik legmeghatározóbb zenekarává vált. Az együttesnek nemrégiben jelent meg a legújabb száma, amely már most hatalmas sikert aratott.

A Follow The Flow az elmúlt években nagy népszerűségre tett szert Magyarországon. A háromfős formáció tagjai – Szakács Gergő, Molnár Csaba (Fura Csé) és Vincze Gergely (BLR) – Simon Boglárka segítségével keverik a pop, a rap és a hiphop elemeit, és így alkotják meg saját, egyedi hangzásukat.

Az együttes karrierje 2016-ban indult, amikor a Nem Tudja senki című daluk aratott nagy sikert a hazai zenei színtéren. Azóta több slágerük is megjelent, mint például a Porszem, a Holnap küszöbén és a Tőlem ne. A trió zenéje könnyed, energikus és pozitív, ugyanakkor legfrissebb daluk, a Szélcsend már más hangulatot mutat be.

Képzeljünk el egy napot, amikor minden magyar ember hazánkban háromszor hallgatja meg a Follow The Flow egy választott dalát. Az Anyám mondta című daluk nézettségét tekintve az előbbi állítás már nem is annyira elrugaszkodott, mivel a kreáció több mint 34 milliós megtekintést tudhat a magáénak a YouTube-on, ami jelzi, hogy mennyire közkedvelt a magyar zenei színtéren.

A zenekar tagjai nemcsak tehetséges zenészek, hanem fontos értékeket és életszemléletet is közvetítenek a zenéjükön keresztül. Ugyanakkor a közösségi médiában is aktívak, és rendszeresen posztolnak motiváló üzeneteket és inspiráló idézeteket.

Nem tudja senki

A dal megjelenésének nyarán már 20 milliós nézettséget ért el a videóklip, a hazai Spotify-listán több mint 650 ezres streaminggel lett listavezető. A Follow The Flow nagy áttörése a Nem tudja senki volt, hirtelen az egész ország együtt énekelte a refrént:

Nem tudja senki, hogy honnan jöttem

Hogy hányszor volt sötét az ég fölöttem

Ködös a múltam, nem ismeri senki

Nincs otthonom, nincs hova visszamenni

A dalszövegben a lét minősége magasabb értéket képvisel, mint a materiális dolgok: „sosem voltam gazdag, de megvan minden, / a legszebb pillanatok vannak ingyen.” Emellett a dalban található hangszerelés és az előadásmód is erőteljes érzelmi töltettel rendelkezik, amely tovább erősíti a dal üzenetét a mindennapok becsüléséről, a pillanat megéléséről.

A Nem tudja senki több gondolategységet mozgat. Egyrészt magában foglalja a lét kiszámíthatatlanságát, az ember esendőségét. Másrészt utal arra is, hogy a függetlenség ára a nincstelenség: „Inkább leszek nincstelen úgy, hogy mellette szabad." Emellett az otthontalanság, gyökértelenség, aspektusa is felmerül, amelyhez ködös, vagyis nehezen visszafejthető múlt társul: „Ködös a múltam, nem ismeri senki, / nincs otthonom, nincs hova visszamenni.”

Külön érdekesség, hogy a dal nem csak hazánkban volt közkedvelt, számos ember szívesen hallgatja a világ minden tájáról. Példa néhány hozzászólás a YouTube-ról:

Wow this video makes me want to travel to Hungary so much. I also love how Hungarian sounds. I'd like to learn this language Love from Spain. (Uh, ez a videó nagyon arra késztet, hogy elutazzak Magyarországra. Azt is imádom, ahogyan magyarul szól. Ezt a nyelvet meg akarom tanulni. Szeretettel Spanyolországból.)

Amazing song! Playing on repeat for like 100th time now! Love from your neighbor, Ukraine. (Csodálatos dal! Már vagy százszor meghallgattam! Szeretettel a szomszédotokból, Ukrajnából.)

I am from Germany and i feel this music so deep without understanding anything (Németországból hallgatom, és mélyen átérzem ezt a zenét, anélkül, hogy bármit értenék is belőle.)

Az utolsó kommentben látható, hogy a hozzászóló képes érezni a dal mélységét anélkül, hogy ismerné a szöveg jelentését, tehát a nyelvi korlátok sem akadályozzák abban, hogy elmerüljön benne.

Porszem

A Follow The Flow Porszem című dalában az élet mint hullámvasút jelenik meg, és az embert egy apró porszemmel azonosítja. A porszem mint szimbólum az egynek lenni a sok között jelentést hordozza, vagyis hogy a nagy egész szempontjából mennyire jelentéktelen az élet, az egyén szempontjából viszont esszenciális.

Ebben a dalban nem az egyén képezi a mindenség origóját, csupán része az egésznek: „Fejem fölött köröztek keselyűk / Az életem sosem egyszerű / Göröngyös út sötét éjjelén / Porszem vagyok, aki majd révbe ér.” A Porszem a körülöttünk zajló dolgok elfogadásáról, az alázatról és a belső küzdelmekről szól.

Holnap küszöbén

Az alábbi dal hangulatát talán a hajnal képe tudná a legjobban összefoglalni. Mint amikor el kell indulnunk valahová korán reggel és tapasztaljuk, hogy velünk ébred fel a természet és a város is: „Velem él az utca, ha hajnalban elindulok / A félhomályban a fáradt tegnap elandalog / A felébredő szél túl gyengéd / Csak simít, mintha fából lennék / De talán átlendít a holnap küszöbén.”

A holnap küszöbe egyfajta határként jelenik meg, azt a pillanatot szimbolizálja, amikor a tegnap átfordul a mába. A Holnap küszöbén az élet körforgását az új nap virradásával illusztrálja, a tegnap véget ér és jön egy újabb nap, és minden nappal egy új történet kezdődik. A sötétből, félhomályból elmozdulunk a világosság felé. Függetlenül az ember akaratától, mindig eljön a holnap, bármit tehetünk a nap akkor is felkel: „A reggelnek mindegy, hogy szeretem-e, mindenképp ír egy új mesét.”

Szélcsend

A TikTokon közzétett flashmob-szerű beharangozó, a dal dallamos refrénje és a fülbemászó ritmusa bizonyára sokak számára ismerős. A Szélcsend című dalban természeti képek uralkodnak, a nyugodt környezet helyett tomboló vihar veszi körül a megszólalót.

A külső vihart azonban a belső csend, magány egyenlíti ki, így ellentétes mozgás figyelhető meg a környezet és az elbeszélő között: „Villámokat szór ma ránk az ég fenn / Tombol a világ, de bennem szélcsend.” Az egyén elszakad a külvilágtól, és ezt a dalhoz tartozó klipben az eltakart szem nyomatékosítja. A világtól való eltávolodás bár csenddel társul, ez mégsem a nyugalmat implikálja, sokkal inkább a körülötte lévőktől való eltávolodást és az ebből fakadó magányt, szorongást: „Úgy érzem, magamra hagyott a világ, / Attól félek, hogy túl messze van, aki lát.”

A Follow The Flow igényes, értékteremtő erővel rendelkező dalszövegeiben gyakoriak a természeti képek, amelyek a mindennapok és a mindennapi küzdelmek szemléltetését teszik lehetővé.

Teszik mindezt egyfajta poszthumán gesztussal, amelyben az egyént nem a középpontba helyezik, hanem a világ apró, de esszenciális elemeként értelmezik. Az emberi tetteket, döntéseket is ilyennek írják le: egyszerre tűnhetnek jelentéktelennek és meghatározónak.

A zenekar tagjainak érdemes külön is megtekinteni a munkásságát, mivel egyénileg sem tétlenkednek. Szakács Gergőnek például néhány nappal ezelőtt jelent meg közös produkciója Rúzsa Magdival Kék a szívem címmel, amelyben az autizmusról énekelnek. A szerzemény máris a 10 legfelkapottabb dal között szerepel a YouTube-on.

További információkat pedig a popkulturalis.hu-n olvashatsz róluk.