Falra kerültek a magyar poptörténet legendái

2023.11.16. 18:27

Saját falat kaptak a Magyar Zene Házában a nagy sikerű Nekünk írták a dalt! időszaki kiállítás főszereplői. A Magyar Poptörténet Legendái elnevezésű installációt – amely a 60-as, 70-es és 80-as évek populáris zenéjének meghatározó előadóművészeit jeleníti meg – aláírásukkal avatták fel a korszak jól ismert zenészei, énekesei.

„A Nekünk írták a dalt! ott folytatja a zenetörténetet, ahol az állandó kiállításunk abbahagyja” – fogalmazott Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója az installáció avatása alkalmából, hozzátéve, ezt a folytonosságot viszi tovább az intézmény multimédiás könyvtára is, ahol a Magyar Poptörténet Legendáinak fala méltó módon emlékezik a rendszerváltást megelőző évtizedek meghatározó előadóiról.

Horn Márton igazgató, a kiállítás kurátora hatalmas sikernek nevezte az intézmény első időszaki tárlatát, amely a magyar populáris zene első bő három évtizedén vezeti végig a látogatókat, bemutatva a korszak kiemelkedő eseményeit, előadóit, zenekarait, slágereit, a klubok, a turnék, a rajongók és a hangszerek világát. A tárlat – melyre közel 50 ezren voltak már kíváncsiak – a tervezettnél tovább, január 21-ig lesz látható, aztán utazókiállításként járja majd az országot.

Jávorszky Béla Szilárd rocktörténész, a könyvtár szakmai vezetője az installációnak otthont adó multimédiás könyvtár és klub állandó gyűjteményét mutatta be. Mint fogalmazott, az itt ingyenesen hozzáférhető könnyűzenei kiadványok – könyvek, magazinok, fanzinek, lemezek és CD-k –, illetve a különböző digitális archívumok a hazai populáris zene teljes történetét dokumentálják. Ez az egyedülálló kollekció egészült ki a Magyar Poptörténet Legendáinak falával, amit az időszaki kiállítás bezárása után is megtekinthetnek az érdeklődők.

A Magyar Poptörténet Legendái fotómontázson köze 200 előadóművészünk korabeli fotója látható hét könnyűzenei műfajban, a hagyományos tánczenétől a beaten, a rockon, a popon és a blueson át egészen a 80-as évek undergroundjáig. Az installációt a mai avatóeseményen olyan pop- és rocksztárok írták alá, mint Bódy Magdi, Bornai Tibor, Csepregi Éva, Csuka Mónika, Delhusa Gjon, Fischer László, Grandpierre Attila, Hevesi Tamás, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Lengyelfy Miklós, Márton András, Móczán Péter, Németh Alajos, Novai Gábor, Pajor Tamás, Papp Gyula, Pataky Attila, Szigeti Ferenc, Takáts Tamás, Tátrai Tibor, Victor Máté és Vincze Lilla.

Az installáció aláírása után a megjelent művészek megtekintették a Nekünk írták a dalt! – A magyar populáris zene hőskora és társadalmi hatásai 1957-től a rendszerváltozásig című tárlatot, rövid időutazást téve a magyar könnyűzene hőskorába, amelynek egykor maguk is fontos szereplői voltak.