Tíz alkotás születik majd az érdeklődők szeme láttára, füle hallatára

2023.12.04. 17:54

Petőfi Advent – POKET Karácsony címmel összművészeti rendezvénysorozat várja az érdeklődőket 2023. december 10-én az Akvárium Klubban. A színes programok sorát többek között irodalmi beszélgetések, könnyűzenei koncertek, performance-ok és koncertszínházi előadások gazdagítják.

Az eseménysorozatot délben Krizbai Domokos gitáros és Krizbai Gergely (Krizbo) grafikusművész a KétKrizbai: Bolyongó Petőfi című előadása nyitja. A két művész a nézők által kiválasztott Petőfi-idézetek szellemében rögtönöz zenei és képzőművészeti kompozíciókat, mégpedig meglepő gyorsasággal, ugyanis az egyórás műsor keretében körülbelül tíz alkotás születik majd az érdeklődők szeme láttára, illetve füle hallatára.

Ezt követően, a Hajógyár RAP CINCA című műsorának élő változatában Csorba Lóci, a Lóci játszik zenekar frontembere beszélget Zalán Tibor költővel a dalszövegeiről, legfontosabb slágereiről, Sára Gergely (6363) moderálásával. A beszélgetést minikoncert követi: Csorba Lóci a Boros Levente, Heilig Tomi, Pénzes Máté és Weil András alkotta Élő Rap Cinca session zenekarral adja elő néhány szerzeményét.

A Magyar Kultúra Magazin Te mit tennél egy időkapszulába? című interaktív előadását Horváth Panna és Asztalos Emese vezetésével hallgathatják meg az érdeklődők, akik a POKET – Petőfi irodalmi kvízre benevezve nemcsak bővíthetik ismereteiket, de értékes karácsonyi nyeremények megszerzésére is esélyessé válhatnak.

A Huszonhat év – Privát PETŐFI című koncertszínházi-életrajzi előadás zenével, versekkel, népdalokkal és történetekkel mutatja be a 200 éve született költőt. A négy hangra komponált műsor Petőfi Sándor és a hozzá közel álló asszonyok – anya, szerelmei és egy örök gondviselő – hangján meséli el a reformkor hősének sokszínű életét. Közreműködnek: Adorjáni Bálint színművész, Kacsó Hanga énekes, Juhász Anna irodalmár és Szabó Dániel cimbalomművész.

A Hajógyár összművészeti estjének vendége ezúttal Szakács Gergő, a Follow the Flow énekes-zeneszerzője lesz, aki az utóbbi tíz évben a magyar popzene egyik legismertebb alakjává nőtte ki magát, ráadásul szólóelőadóként is nagy sikereket tudhat magáénak, hiszen tavaly kiadta első nagylemezét, az Evolúciót. A Molnár Tomival folytatott beszélgetés után Szakács Gergő félórás koncerttel örvendezteti meg az érdeklődőket.

A Csoóri-szalon este hat órától kezdődő nagykoncertjén a sorozat idei évadának részvevői lépnek fel egy-egy rövid, ám annál változatosabb műsorral, sőt tavalyról is csatlakozik hozzájuk néhány meglepetésvendég. Az előadáson látható és hallható lesz: Csorba Lóci, Schoblocher Barbara, iamyank, Henri Gonzo, Vecsei H. Miklós, Juhász Anna, Egyedi Péter, Musspell, Mester Dávid, Szakács Gergő, Noémo, Boggie, Jancsó Gábor, Agócs Márton és Wunderlich József.

A QJÚB A kocka kibontása című irodalmi-koncertszínházi programjában Pilinszky János és Csoóri Sándor életművének legfontosabb darabjait dolgozza fel. Az előadás Csoóri Sándor és Pilinszky János költészetén és esszéin keresztül arra mutat rá, hogyan lehet az irodalmi hagyományt korszerű művészi eszközökkel elevenné és aktuálissá tenni. A darabhoz a Kiégő Izzók vizuális műhely vetít élő díszletet.

Az est végén a közönség a 3i társulat segítségével fedezheti fel a „tiszta táncot”, vagyis a tánc feloldozó örömét, ami tudatmódosító szerek nélkül élhető át a legjobban.

A fenti eseményeken túl egész nap megtekinthető lesz A velünk élő Petőfi című utazókiállítás, az Akvárium aulájában pedig a Marék Kerámia Műhely, a Petőfi Kulturális Ügynökség, a Magyar Kultúra Magazin, a Hangfoglaló Program, a HOTS és a Halmos Béla Program standja, illetve a POKET automatái és turkálója várja az érdeklődőket. A rendezvénysorozat programjain – a Csoóri-szalon nagykoncertje és a QJÚB irodalmi-koncertszínházi előadása kivételével – ingyenes a részvétel.

A programok időrendben:

12:00 – 12:45, VOLT Lokál – KétKrizbai: Bolyongó Petőfi

13:00 – 14:15, Kishall – Élő RAP CINCA Zalán Tiborral és Csorba Lócival

14:30 – 15:30, VOLT Lokál – a Magyar Kultúra Magazin interaktív előadása és POKET-kvíz

14:30 – 15:40, Nagyhall – Privát PETŐFI – Huszonhat év

16:30 – 17:30, Nagyhall – Hajógyár összművészeti est Szakács Gergővel (Follow the flow)

18:00 – 20:30, Kishall – Csoóri-szalon nagykoncert

21:00 – 22:15, Nagyhall – QJÚB: A kocka kibontása

22:30 – 23:30, Kishall – 3i: Tiszta tánc

12:00 – 24:00 – A velünk élő Petőfi utazó kiállítás