Hobo olyasmit hagyott el a miskolci vonaton, ami az egész életét befolyásolta

2024.06.24. 16:40

Négy évtizede mutatta be a Hobo Blues Band a Budapest Sportcsarnokban a Vadászatot. Azóta a produkció szerepelt a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház és a Debreceni Csokonai Nemzeti Színház műsorán, de megtalálható a Nemzeti Színház jelenlegi kínálatában is.

Fekete bárányból értelmiségi zenekar

A Vadászat fordulópont a HBB pályáján, ekkortól már nem a dacos, tizenéves, csöves közönséghez, hanem a húszas éveiket taposó értelmiségiekhez szóltak. 1983–84 a csöves korszak vége: a Piramis, az Edda, a Beatrice feloszlott, a P. Mobil leállt, a Skorpió, a Korál irányt váltott. Miként a Hobo Blues Band is. A teatralitást addig Földes László egyedül képviselte a színpadon. Nem kizárólag a HBB koncertszínpadán, tudniillik, színházi produkcióban is szerepelt, és fellépett első önálló estjével. A Vadászat lemezbemutatóját az extravagáns látványairól nevezetes Szikora János rendezte.

A szövegeket 1983-ban Hobo elhagyta a miskolci vonaton, amikor előadásra utazott a színházba, ahol Stephen Poliakoff És te, szépségem, igen-igen, te! című darabjának lemezlovas főszerepét játszotta. Mi mást tehetett, újraírta, majd megmutatta Póka Egonnak, aki kőbányai konyhájában azonnal nekifogott a megzenésítésnek, amibe bevonta Tátrai Tibort is. 

Mindössze egyhétnyi stúdióidőt kaptak a dupla lemez feljátszására, sok dal ott nyert végleges formát.

Hobo kereste fel Szikora Jánost, aki a miskolci színház rendezője volt akkortájt, innen az ismeretség, s felkérte a Vadászat színre vitelére. Minő szerencse, hogy az előadást rögzítette a Magyar Televízió, ugyanis az mindössze egyetlen alkalommal került színre.

A cenzúra maradt

Muszáj kitérni a Vadászat szövegeinek cenzúrázására, hogy értelmet nyerjen a Bolondvadászat, és Vidnyánszky Attila rendezései. A piros postairónosok magával Aczél György kultúrpolitikussal egyeztettek. Kivágtak a lemezről egy Kex-dalt, a Faludy–Villon-mű, a Ballada a senki fiáról megzenésítését, két Petőfi-feldolgozást, húztak a Mesél az erdőből, Konrád lovagból száműzött lovag lett. Mindez majd visszakerül a 2002-es beregszászi koncertelőadásba.

Vidnyánszky akkori rendezését nem a színházban mutatták be, mivel annak teteje több éve beroskadt, hanem a szomszédos művelődési házban.

Hátborzongató emlék ma is, amint a nézőtérre menet a diszkó foszforeszkáló falfestményei mutatták, hol járunk. A rendező vázlatnak tekintette a produkciót, amit a HBB következő évi, huszonöt éves jubileumi koncertjére óhajtott véglegesíteni.

Az említett 2003-as produkcióról található több videó a neten, amely a kapolcsi előadást örökítette meg részleteiben.

Hobo és Vidnyánszky párosa

A rendező és a szerző-előadó 2001-ben találkozott, amikor Vidnyánszky Attila az Új Színházban vitte színre Feydeau Bolha a fülbe című komédiáját. Ebben Földes László szintén szerepet kapott, azonban a premieren már nem vett részt, nem akarta estéről estére ugyanazt eljátszani. A színház büféjében állapodtak meg a Vadászat színre viteléről. Az előadással jelentős turnét bonyolítottak az elcsatolt területeken.

Ettől kezdve a rendező egyik visszatérő témája a Vadászat Az ember tragédiájához, a Bánk bánhoz, A szarvassá változott fiúhoz hasonlóan. No meg számos produkciót alkottak Hobóval közösen, mint a Farkashajsza, a Ballada a két sebzett hattyúról, a Circus Hungaricus, a Csavargók tízparancsolata, Az akasztottak balladája, a Csattanoga Csucsu, a Tudod, hogy nincs bocsánat, A föltámadás szomorúsága, a Halj meg és nagy leszel, a Hé, magyar Joe vagy a Hobo, az utcazenész.

A 2003-as változatot Vidnyánszky továbbgondolta a következő évben, az Új Színházban színre vitt Vadászatban. Majd következett a 2008-as Bolondvadászat című lemez és színházi előadás, utóbbi a rendező irányította debreceni társulat előadásában. Itt már nem szerepelt a Hobo Blues Band,

a dalok pedig eredetiben, cenzúrázatlanul hangzottak el, és visszakerültek a kihúzott számok.

Ugyanakkor kimaradt például a Vészbanyák dala vagy A tigris és a medve utolsó találkozása, ellenben belekerült a Viszockij-est két tétele, illetve a később keletkezett A gyáva bohóc és a Vadászok kivonulása.

Természetesen Vidnyánszky Attila magával vitte a Vadászatot és Földes Lászlót is a Nemzeti Színházba, ahol a művet legutóbb 2021-ben, a budapesti Vadászati Világkiállítás kísérőrendezvényeként mutatták be.

A Vadászat negyvenéves premierjének tiszteletére – az Aréna-koncert mellett – az eredeti mesterszalagokat is felújították, és kiadták lemezen.